NOS NieuwsAangepast

'Man die op terras Munster inreed, had psychische problemen'

In de historische binnenstad van het Duitse Munster is de bestuurder van een bestelbusje op een groep mensen op een caféterras ingereden. Daarbij zijn twee doden gevallen. Twintig mensen raakten gewond, van wie zes zwaargewond. Een onbekend aantal verkeert in levensgevaar. Onder de gewonden is ook een Nederlandse vrouw; zij is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Eerder werd melding gemaakt van drie dodelijke slachtoffers, maar dat is vanavond gecorrigeerd door minister Reul van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het is niet duidelijk of er sprake is van een aanslag. De dader heeft zichzelf in zijn voertuig doodgeschoten.

Volgens minister Reul is de dader een Duitser zonder migratieachtergrond, die geen banden heeft met jihadisten. Duitse media melden dat het gaat om de in 1969 geboren Jens R., die kampte met psychische problemen. De ZDF meldt dat hij onlangs een zelfmoordpoging heeft ondernomen.

Het terras waar de auto op inreed

Volgens Duitse media werd bij een woning in de buurt van het station van Munster, een paar kilometer van de plek waar het busje inreed op de mensen, rond 20.00 uur een explosie gehoord. Vermoedelijk lieten de hulpdiensten iets gecontroleerd ontploffen. Of het daarbij gaat om de woning van de dader is niet duidelijk.

Onbekend voorwerp

De politie zei eerder er niet van uit te gaan dat er meer daders zijn. Ooggetuigen hebben echter verklaard dat er twee personen uit het busje zijn gesprongen en vervolgens zijn gevlucht. Rechercheurs onderzoeken of daar bewijs voor is.

In het bestelbusje is kort na de daad een onbekend voorwerp aangetroffen. De politie heeft nog niet bekend gemaakt om wat voor voorwerp dat gaat, en of het inderdaad gevaarlijk was. De omgeving is afgesloten.

'Onoverzichtelijke situatie'

Grote delen van het centrum zijn afgegrendeld. De politie spreekt van een "onoverzichtelijke situatie" en roept het publiek op om "niet te speculeren". In het centrum van Munster was al veel politie aanwezig vanwege een voor vanmiddag aangekondigde demonstratie van Koerden.

De burgemeester van Munster heeft zijn medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden uitgesproken. "Heel Munster rouwt om dit vreselijke incident", zegt hij. Bij het ziekenhuis in Münster staat een lange rij met mensen die bloed willen doneren voor de gewonden.

Extra grenstoezicht

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zegt de situatie "nauwgezet" te volgen.

Na het incident in Munster is langs de Nederlandse grens enige tijd extra toezicht gehouden. Volgens de politie is er geen enkele aanwijzing dat Nederland betrokken is bij de gebeurtenis in Duitsland.

  • AFP
    Hulpdiensten in Münster

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl