NOS VoetbalAangepast

Van den Brom pissig op Blom: strafschop was lachwekkend

De druiven waren uiterst zuur voor AZ-trainer John van den Brom. Zijn ploeg speelde tegen PSV een prachtige wedstrijd en was hard op weg om eindelijk eens te gaan winnen van een ploeg uit de 'traditionele topdrie'. Maar toch ging het nog mis in Alkmaar; van 2-0 werd het uiteindelijk 2-3. En dat lag volgens sommigen niet alleen aan AZ zelf of de tegenstander.

Van den Brom: Blom kan dit soort wedstrijden niet fluiten

"Bij de eerste tegengoal stond Pereiro helemaal vrij. Daardoor hielpen wij PSV zelf in de wedstrijd. Toen die persoonlijke fout van onze keeper. En dan krijg je die lachwekkende situatie met die strafschop en wordt er ook nog een goal afgekeurd. We kunnen wel stellen dat onze grote vriend Kevin Blom zijn naam weer eer aan heeft gedaan", analyseerde Van den Brom de rol van de scheidsrechter.

Aanscherpen

AZ verloor door de eigen fouten, erkende de coach. "Maar het is ongelooflijk dat deze meneer er altijd weer in slaagt dat wij ons na een wedstrijd druk maken om de scheidsrechter. Natuurlijk, ik moet ook het boetekleed aantrekken, we hebben weer niet een topwedstrijd gewonnen. Maar het wordt ook tijd dat ze een keertje topwedstrijden gaan aanscherpen in de arbitrage. Kevin Blom kan dit soort wedstrijden niet aan. Dat heeft hij vanavond weer bewezen."

Dus toch van de scheidsrechter verloren? "Nee, zeker niet. We verliezen van PSV. Maar met hulp van Blom. En dat is niet de eerste keer. Daarom ben ik ook zo pissig op hem."

Wirwar

Spits Wout Weghorst, maker van beide AZ-treffers, toonde zich evenmin een fan van Blom. "Ach , weet je, de wedstrijd is geweest. We moeten naar onszelf kijken. We mogen nooit bij een 2-0 voorsprong met nog twintig minuten te spelen de wedstrijd alsnog verliezen."

Weghorst: heel zonde zoals we de goals weggeven

"Maar ik vind dat hij niet goed heeft gefloten. Er waren te veel momenten in de wedstrijd waarin het heel warrig was. Het ene moment staat hij heel veel toe, en dan fluit hij weer om iets kleins. Er is vaak ophef over bijvoorbeeld Bas Nijhuis, maar bij hem weet je wel waar je aan toe bent. Bij Blom is het een wirwar."

De aanvoerder probeerde Blom daar ook op te wijzen tijdens de wedstrijd. Tevergeefs. "Iedereen weet dat ik een emotionele speler ben. Ik weet zelf ook wel dat ik misschien niet altijd even goed reageer. Maar als scheidsrechter moet je dat aanvoelen. Praat gewoon met elkaar, communiceer normaal met elkaar. Maar hij keurt je geen blik waardig op discutabele momenten of als je om uitleg vraagt."

Armen en handen

Klaagde AZ over de rol van de scheidsrechter, PSV-spits Luuk de Jong vond de toegekende strafschop niet meer dan terecht. "Ik wilde omhoog gaan om te koppen, maar Vlaar liep mij in de rug, waardoor ik mijn balans verloor en viel. Gewoon een goede beslissing van de scheidsrechter."

De Jong: goede beslissing van de scheidsrechter

"Het is natuurlijk voor de scheidsrechter nooit makkelijk om in de zestien zo'n beslissing te nemen. Als je niet fluit, wordt er waarschijnlijk na de wedstrijd niet meer over gesproken. Als je wel fluit, moet je er honderd procent zeker van zijn. Ik denk dat hij een goede beslissing heeft genomen."

Sterker, het zou vaker moeten gebeuren, aldus de PSV'er die ook tot twee keer toe een treffer wegens buitenspel afgekeurd zag worden. "Het is goed als er meer wordt gelet op die momenten in de zestien. Het moet om lichamelijke duels gaan en daarbij moeten niet armen en handen gebruikt worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl