Persconferentie van Blok met zijn collega Holguin over de politieke situatie in Colombia ANP

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan een reïntegratiekamp voor voormalige FARC-strijders in het noorden van Colombia. In totaal zijn er 27 kampementen waar ontwapende ex-FARC-rebellen onder toezicht van de Verenigde Naties worden voorbereid op een reïntegratie in de samenleving.

Waarnemen

Blok bezocht de afgelopen dagen de Cariben en Colombia en wilde graag naar zo'n reïntegratiekamp. "Na meer dan 50 jaar conflict en geweld wil de Colombiaanse bevolking zichtbare resultaten zien", laat de minister weten. "Ik wilde met eigen ogen zien hoe de uitvoering daarvan verloopt."

In 2016 tekenden de regering en de rebellenbeweging FARC de vrede in een historisch akkoord na een gewapende strijd van 50 jaar. Bij het conflict zijn meer dan 220.000 mensen gedood en acht miljoen mensen uit hun huis verjaagd.

Het bezochte gebied is een van de armste regio's in Colombia met veel geweld, corruptie en slecht bestuur. Nu probeert het land met onder meer landbouw de economische kansen in het gebied te verbeteren.

Toegang

Nederland is ook betrokken bij het vredesproces door steun van het Nederlandse Kadaster, dat bezig is met de verbetering van de registratie van grondgebied. "Goede landregistratie is een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van gebieden die lange tijd door de FARC werden gecontroleerd en nu zijn vrijgekomen", aldus het ministerie.

Blok sprak voor zijn bezoek aan het kamp ook met zijn collega Holguin over de politieke en veiligheidssituatie in Colombia.

STER reclame