President Santos en FARC-leider 'Timochenko' tekenden het akkoord
NOS NieuwsAangepast

Na 52 jaar strijd is de vrede getekend tussen de FARC en Colombia

In Cartagena hebben rebellenbeweging FARC en Colombia de vrede getekend. Het historische akkoord moet een einde maken aan een 52 jaar lange strijd in het Latijns-Amerikaanse land.

President Santos en de commandant van de FARC, die bekendstaat als Timochenko, tekenden het verdrag van 297 pagina's. Alle aanwezigen droegen witte kleding als teken van vrede.

'Altijd vertrouwen gehad'

Bij de ceremonie waren 2500 gasten aanwezig, onder wie minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Ik heb diep respect voor alle betrokken partijen voor het bereikte resultaat", zei hij. "Nederland heeft altijd vertrouwen gehad in de goede afloop en heeft de Colombiaanse regering daarin vanaf het begin gesteund."

Historische ondertekening vredesakkoord Colombia

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, was ook in Cartagena. Hij verwelkomde het akkoord en sloot zijn toespraak af met de woorden "Viva Colombia!".

Bij de strijd tussen de FARC en de regering zijn meer dan 220.000 mensen gedood en acht miljoen mensen zijn uit hun huis verjaagd. Tijdens de ceremonie werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

Drugs en amnestie

Aan het akkoord gingen zes jaar aan onderhandelingen vooraf, twee jaar in het geheim, de laatste vier jaar in Oslo en Havana. Er zijn afspraken gemaakt over grond, politiek, een wapenstilstand, drugs en amnestie.

Marc Bessems over het referendum in Colombia

Zondag is er nog een referendum waarin de Colombianen zich kunnen uitspreken over het verdrag. Op dit moment heeft het ja-kamp een voorsprong in de peilingen.

De FARC is voortaan een politieke partij. De komende twee regeringsperiodes krijgt de FARC vijf zetels in de senaat en tien zetels in het parlement. Daarna moet de partij zijn zetels gewoon verdienen tijdens de verkiezingen. Voormalige rebellen mogen in alle vrijheid zitting nemen in het congres.

De EU maakte vanavond bekend dat de FARC van de Europese terreurlijst wordt gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl