FARC-strijders in Colombia EPA

De Europese Unie haalt de FARC van zijn terreurlijst, heeft Federica Mogherini van de Europese Commissie gezegd. De reden is het vredesakkoord dat de Colombiaanse rebellenbeweging en de regering vannacht ondertekenen.

Om het land op te bouwen en het vredesproces verder op gang te helpen, stelt Europa een fonds van 600 miljoen euro beschikbaar. Dat geld komt van EU-landen, zei Mogherini.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei vandaag dat de VS bereid is om de plek van de FARC op de Amerikaanse terreurlijst te heroverwegen. Volgens Kerry gaan de Verenigde Staten kijken hoe de voormalige rebellen terugkeren in de samenleving. "We willen geen mensen op de lijst houden die er niet op thuishoren", aldus de minister.

Verkiezingen

Het historische akkoord moet een einde maken aan een 52 jaar lange strijd. Als de vredesakkoorden volgende week worden goedgekeurd door een meerderheid van de Colombianen, komt er definitief een eind aan de gewapende strijd van de FARC.

De FARC vormt zichzelf om tot een politieke partij. De komende twee regeringsperiodes krijgt de beweging gegarandeerd tien zetels in het parlement en vijf in de senaat. Daarna moet de partij gewoon met verkiezingen meedoen.

STER reclame