NOS VoetbalAangepast

'Sol is een ander type maar kan Jörgensen opvolgen'

Na het spektakelstuk van zaterdag tegen FC Utrecht (3-2 winst) staat Willem II-spits Fran Sol alleen bovenaan de topscorerslijst van de eredivisie. Een transfer lijkt een kwestie van tijd voor de 26-jarige Spanjaard, die tot nu toe vijftien keer het net wist te vinden in 27 competitiewedstrijden. Maar wat is een goede vervolgstap voor de spits?

Vreugde bij Fran Sol na zijn hattrick tegen PSV

Sinds Reinier Robbemond het hoofdtrainerschap van Erwin van der Looi overnam, haalde Willem II zeven punten uit drie duels. Sol scoorde hierin vijf keer, waaronder een hattrick tegen PSV. Mede hierdoor heeft hij nu een doelpunt meer dan PSV'er Hirving Lozano en Alireza Jahanbakhsh van AZ.

Opvolger Jörgensen

Gezien de prestaties van Sol is het niet gek dat hij in verband wordt gebracht met grotere clubs. Volgens Willem van Hanegem is hij de uitgelezen opvolger van Nicolai Jörgensen bij Feyenoord.

Mariano Bombarda, oud-topschutter van zowel Willem II als Feyenoord, is minder uitgesproken, maar denkt wel dat Sol zo'n stap aankan. "Ik ken Fran, hij heeft een goeie mentaliteit. Maar hij is wel een iets ander type dan Jörgensen."

Bombarda voor Willem II in duel met RBC'er Veldman

Seizoensrecord

Bombarda werd in het seizoen 1998/1999 topscorer van Willem II met zeventien eredivisietreffers. Een seizoensrecord op het hoogste niveau voor de Tilburgers dat hij wel deelt met Earnest Stewart. Bombarda denkt niet dat het record nog lang standhoudt. "Die zeventien doelpunten gaat Fran wel halen."

Bombarda maakte uiteindelijk in vier seizoenen 53 eredivisiedoelpunten voor Willem II en haalde met de club zelfs Champions League-voetbal. Hij stopte in 2005 met voetballen maar woont nog altijd in Brabant. De geboren Argentijn volgt zijn oude club nog op de voet en is vol lof over Sol.

"Hij heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten. Hij maakt veel slimme doelpunten in de zestien en scoort ook veel met het hoofd bij de tweede paal."

Handhaving

Volgens Bombarda is Sol ook onmisbaar bij de eventuele handhaving van de Tricolores. "Simpel gezegd heb je om te overleven een goede keeper nodig, een redelijke verdediging en een spits die er vijftien inschiet. Dat was in mijn tijd al zo en dat geldt nu nog steeds. Met dat laatste zit het in ieder geval wel goed."

Bombarda dribbelt langs Van der Laan. Ten Hag kijkt toe.

In vergelijking met Bombarda zelf heeft Sol andere eigenschappen. "Hij is iets kleiner en beweeglijker. Ik was wat sterker, kwam vaker bij de eerste paal om de bal in te koppen en kon goed met mijn rug naar het doel spelen. De kont erin, draaien, schieten. Of het balletje afleggen natuurlijk."

Voor Sol is het hoe dan ook een bijzonder seizoen. Eind oktober werd er teelbalkanker geconstateerd bij de Spanjaard. Hij werd met succes geopereerd en hoefde uiteindelijk slechts twee competitiewedstrijden, tegen Ajax en AZ, te missen.

Real Madrid

De Spanjaard weet al hoe het is om bij een grote club te voetballen. De spits speelde in de jeugd bij Real Madrid, waar onder anderen Alvaro Morata, Dani Carvajal en Lucas Vazquez zijn ploeggenoten waren. Bij de Koninklijke haalde hij de hoofdmacht niet. Ook een overstap naar Villarreal werd geen succes.

Fran Sol en Bartholomew Ogbeche

De eredivisietopscorer is nu bezig aan zijn tweede seizoen in Tilburg. Hij heeft nog een contract tot volgend jaar zomer met een optie op nog een jaar. Of hij dat contract uitdient of toch vertrekt naar een topclub is dus nog maar de vraag. Bombarda zou een tussenstap naar de middenmoot of subtop van de eredivisie ook een goede mogelijkheid voor de spits vinden.

"Misschien kan hij daar samen met Willem II naartoe groeien. Met twee gerichte versterkingen acht ik dat zeker mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl