Niki Terpstra
NOS WielrennenAangepast

Terpstra was twee dagen lang kapot na de Ronde

Hij was twee dagen lang kapot na de Ronde van Vlaanderen, Niki Terpstra. "Maar wel happy. Hoe lang ik aan het nagenieten was van mijn zege? Dat doe ik nog steeds."

Maandagochtend werd hij anders dan voorheen wakker. Niet zozeer omdat hij nu twee zogeheten 'monumenten' op zijn palmares heeft staan. Ook fysiek voelde hij zich anders. "Ja, kapot."

"Ik ben zondagavond laat thuisgekomen. Ik heb de eerste drie uur niet geslapen. Al die belevingen schoten door mijn hoofd."

Blik van Terpstra nu weer op Roubaix gericht

Hij keek maandag maar niet op zijn mobiel, wilde vooral rust. Ook zijn fiets zag hij dinsdag pas weer. "Je moet toch weer bewegen. Heb zo'n honderdtwintig kilometer gefietst ofzo. Woensdag weer."

De knop moest ook weer om, met alweer de volgende koers op het programma. Zondag is Parijs-Roubaix. "Of dat moeilijk was? Je moet de feestvreugde nog even aan de kant zetten. Een superbelangrijke koers voor mij komt er nog aan. Misschien was Parijs-Roubaix wel mijn hoofddoel voor dit voorjaar, dus daar moet ik me op concentreren."

Was hij al favoriet voor de Ronde van Vlaanderen, dan is hij dat nu zeker voor de 'Hel van het Noorden', de koers die hij in 2014 al eens won. "Roubaix ligt me altijd nog beter dan de Ronde. Mijn conditie is nog steeds super, ik hoop dat het zondag weer goed gaat."

'Een berg geluk'

Terpstra (33) weet hoe hij de koers in moet gaan. Hij stond al tien keer aan de start van de voorjaarsklassieker in Noord-Frankrijk. "Wat het belangrijkste is in Roubaix? Je moet rustig blijven op de juiste momenten. Maar ook op de juiste plek zitten, je krachten verdelen. En je moet een berg geluk hebben. Je kan zo vaak pech tegenkomen."

Terpstra viel de de laatste twee keer letterlijk uit; in 2016 dook hij zo'n vijftig kilometer voor de finish het gras in toen Fabian Cancellara voor hem onderuit ging en vorig jaar kwam hij hard ten val toen het stuur van zijn fiets ineens afbrak.

Hoe de kasseien er nu bij liggen weet hij vrijdag pas. "Nou ja, de stenen gaan er hetzelfde bij liggen, maar hoe ligt de kant ernaast erbij? Kun je in het kantje rijden of niet? Waar ligt er modder, waar ligt er zand of grind? Dat moeten we nog finetunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl