NOS NieuwsAangepast

Tientallen onbevoegden bekeken medisch dossier Barbie

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben volgens een klokkenluider ongeoorloofd het medische dossier bekeken van realityster Samantha de Jong, beter bekend als Barbie. Een woordvoerder zegt dat inderdaad tientallen medewerkers een patiëntendossier hebben ingezien terwijl dat niet mocht. Vanwege privacyredenen wil het ziekenhuis er verder niets over zeggen.

Het lek is door een tipgever via klokkenluiderssite Publeaks doorgegeven aan EenVandaag, die er vanmorgen over berichtte. Het ziekenhuis bevestigde daarna dat er vorige maand een intern onderzoek is geopend.

De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen na het innemen van een overdosis drugs. Volgens het programma bleek bij een routineonderzoek van het ziekenhuis dat tientallen medewerkers haar dossier hadden ingezien, terwijl zij mogelijk niet bij de behandeling betrokken waren.

Medische betrokkenheid

Nadat EenVandaag had gevraagd of het klopte dat er een onderzoek was begonnen, heeft het Haga-ziekenhuis een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is sinds 2016 verplicht bij datalekken, al zou nog niet duidelijk zijn of dit inderdaad een lek is.

De medewerkers hebben via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft de gegevens bekeken. Dat is alleen toegestaan bij medische betrokkenheid bij de patiënt.

Het ziekenhuis zegt tegen EenVandaag dat er maatregelen kunnen worden getroffen tegen medewerkers die ongeoorloofd het dossier hebben ingezien. Er wordt gekeken of medische gegevens beter beschermd kunnen worden en het ziekenhuis zegt continu te werken aan bewustwording bij medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl