NOS NieuwsAangepast

Psycholoog over Barbie: altijd in de aandacht is heel stressvol

Samantha de Jong, beter bekend als realitypersonage Barbie, heeft te veel drugs gebruikt en moest daarom worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit gebeurde vrijdag, vandaag stuurde haar familie een verklaring. "Samantha verkeert nu in redelijk goede gezondheid en zet haar herstel voort in een gespecialiseerde kliniek", schrijft de familie.

Het onderwerp leeft op sociale media. Reacties lopen uiteen van steunbetuigingen en zorgen om De Jongs twee kinderen tot berichten van mensen die vinden dat ze het er zelf naar heeft gemaakt.

Eerder liet Barbie, die in 2010 bekend werd met het programma Oh Oh Cherso weten dat ze stopt met programma's over haar leven. Haar tiende en laatste programma ging over haar scheiding.

Continue druk

Mensen zoals De Jong die lang in de media te zien zijn, hebben een continue druk om te presteren en om goed voor de dag te komen, zegt psycholoog Najla Edriouch, die bij een ggz-instelling in Den Bosch werkt en psychologisch advies geeft via YouTube. "Barbie heeft al jaren heel veel negatieve reacties over zich heen gekregen. Je moet sterk in je schoenen staan om daar goed mee om te gaan."

Het is heel stressvol om altijd in de aandacht te zijn, je hebt tijd nodig om te herstellen.

Najla Edriouch

Wat in zo'n geval belangrijk is, is familie en vrienden die je ondersteunen, zegt de psycholoog. "Maar misschien ook zakelijk, een vertrouwenspersoon die jou op goede manier kan ondersteunen." En voldoende rust nemen. "Het is natuurlijk heel stressvol om altijd in de aandacht te zijn, je hebt tijd nodig om te herstellen."

In scheiding

Valt de kijkers nog iets aan te rekenen die naar andermans leed kijken? Daar denkt Edriouch dubbel over. "Als we alleen maar positieve dingen op televisie zouden zien en niet bijvoorbeeld scheidingen, zou het ook niet goed zijn. Dat zou een beeld geven dat het leven perfect is. Maar als een cliënt in scheiding ligt, zou ik hem of haar niet adviseren mee te doen aan een realityprogramma. Als de hele wereld mee kan kijken, levert dat extra druk op."

Najla Edriouch

Wat volgens mediapsycholoog Mischa Coster ook druk op realitysterren legt, is dat ze iedere keer weer iets nieuws moeten doen binnen een bestaand format. "Er moet steeds weer een andere twist aan worden gegeven." En waarom mensen daarnaar kijken? "Zo krijgen we een kijkje in een wereld die we anders niet zouden zien. Dat is heel aantrekkelijk." Voor een deel is het ook leedvermaak. "Dat vinden we allemaal leuk omdat we snel voelen wat andere personen voelen."

Reactie RTL

RTL, de omroep die Samantha & Michael Scheiden Ermee Uit uitzond, zegt in een verklaring geschrokken te zijn. RTL heeft de familie hulp aangeboden. Over de kritiek staat geschreven: "Wat betreft de discussie over het reality genre en waar de verantwoordelijkheid van de media begint en ophoudt, willen we aangeven dat deze in onze ogen terecht en noodzakelijk is. Niet alleen nu, maar altijd. Wij zien het als onze taak om zorgvuldig om te gaan met de mensen die meewerken aan onze programma's. Dat is een wisselwerking tussen de kandidaten, de producent en ons. Daar worden veelvuldig gesprekken over gevoerd met alle betrokkenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl