NOS Nieuws

Rechters kritisch over proef met legale wietteelt

Het experiment dat het kabinet wil houden om de teelt en verkoop van hennep tijdelijk te legaliseren in een paar gemeenten, kan leiden tot allerlei rechtszaken. Daarvoor waarschuwt de Raad voor de rechtspraak, een orgaan van rechters in Nederland. De raad zegt dat de proef op gespannen voet staat met internationale verdragen.

Ook is er volgens de rechters mogelijk sprake van willekeur en rechtsongelijkheid, omdat alleen een beperkte selectie van telers en coffeeshops mag meedoen. Ze uiten hun kritiek in een advies aan justitieminister Ferd Grapperhaus, die een wetsvoorstel over de proef voorbereidt.

Het kabinet wil in zes tot tien gemeenten coffeeshops vier jaar lang hennep laten verkopen zonder dat dit strafbaar is. Nu wordt verkoop gedoogd. Daarnaast worden telers uitgekozen die alleen voor dit experiment hennep telen.

Nog veel onduidelijk

De Raad voor de rechtspraak vraagt meer duidelijkheid van de minister en mogelijk aanpassing van het wetsvoorstel.

Het is nog niet bekend welke gemeenten gaan meedoen. Ook de regels, voorwaarden en het toezicht moeten nog worden vastgelegd. Daar is een adviescommissie mee belast, die voor 31 mei met een voorstel moet komen. Minister Grapperhaus en zijn collega Bruins voor Medische Zorg komen dan nog voor de zomer met een besluit over het experiment.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl