Een speciaal onderzoeksteam onderzoekt de bank in Salisbury waarop Skripal en zijn dochter bewusteloos werden gevonden
NOS NieuwsAangepast

Britten: Russisch voorstel voor gezamenlijk Skripal-onderzoek pervers

Groot-Brittannië wil absoluut geen gezamenlijk onderzoek naar de vergiftiging met zenuwgas van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Dat twittert de Britse delegatie die op dit moment aanwezig is bij een speciaal overleg van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Sinds 10.00 uur vanmorgen praat een speciale commissie van de OPCW op het hoofdkantoor in Den Haag over de aanslag op Skripal. Dat gebeurt op verzoek van Rusland.

Desinformatie

De zitting van de OPCW is besloten, maar de Britse delegatie twittert er dus wel over. In die tweet noemen de Britten het Russische voorstel tot samenwerking pervers, en een afleidingsmanoeuvre. "Nog meer desinformatie bedoeld om vragen te voorkomen die de Russische autoriteiten moeten beantwoorden."

In een uitgebreide verklaring zegt Groot-Brittannië dat het duidelijk is dat Rusland geen enkel onderzoek naar gebruik van chemische wapens zal accepteren, "tenzij het een uitkomst heeft die Rusland bevalt".

Na de zenuwgasaanval heeft Rusland geen vragen willen beantwoorden en niet willen meewerken aan het onderzoek van de OPCW, aldus de verklaring. "In plaats daarvan hebben ze meer dan 24 elkaar tegensprekende en steeds veranderde scenario's aangedragen. De aanval zou zijn uitgevoerd door Zweden, of door Amerika, of door Groot-Brittannië zelf om de aandacht af te leiden van de brexit. Dat zijn schandelijke en onzinnige uitspraken."

De Britse verklaring besluit met een oproep aan Rusland om naar buiten te treden over het zenuwgas novitsjok "zodat de wereld het gebruik van dit gruwelijke middel niet meer hoeft mee te maken."

Openheid

De Europese Unie heeft tijdens de zitting van de OPCW gezegd dat Rusland moet meewerken aan het onderzoek naar de vergiftiging van Skripal. "Het is noodzakelijk dat Rusland de terechte vragen van Groot-Brittannië beantwoordt, mee gaat werken en volledige openheid geeft aan de OPCW", aldus de Europese Unie in een verklaring.

President Poetin van Rusland, op bezoek in Ankara, zei dat hij ervan uitgaat dat de Britten en hun bondgenoten de internationale wetten respecteren om de diplomatieke crisis te beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl