Brits militair personeel onderzoekt een auto die in verband wordt gebracht met de zenuwgasaanval
NOS NieuwsAangepast

OPCW na oproep Rusland bijeen over zenuwgasaanval op Skripal

Het bestuurscollege van de OPCW, de organisatie tegen chemische wapens, praat vanmorgen in een speciale zitting over de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. De besloten bijeenkomst is in Den Haag, op het hoofdkantoor van de organisatie, en vindt plaats op verzoek van Rusland.

Skripal en zijn dochter werden op 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een park in Salisbury in Engeland. Ze bleken het slachtoffer te zijn van zenuwgas.

Onderzoekers van het Britse onderzoekscentrum voor defensietechnologie (DSTL) hebben vastgesteld dat het gaat om het zenuwgas novitsjok, in een variant die geschikt is voor militair gebruik. Dat het gifgas uit Rusland komt, heeft de DSTL niet bewezen. Het centrum benadrukt dat dat ook niet de opdracht was, en dat de Britse regering niet alleen leunt op bewijs van de DSTL.

De OPCW heeft net als de Britten monsters genomen van het gebruikte zenuwgas en doet een eigen onderzoek. Het is niet bekend wanneer de organisatie hierover naar buiten treedt.

Informatiebronnen

Op basis van bevindingen van DSTL en andere informatiebronnen blijven de Britten bij de conclusie dat Rusland achter de zenuwgasaanval zit. Die informatie is ook gedeeld met bondgenoten, maar om wat voor bewijs het precies gaat, is niet duidelijk.

De VS, Europese lidstaten (waaronder Nederland) en een aantal andere landen hebben Russische diplomaten het land uit gezet vanwege de zenuwgasaanval. Als reactie heeft Rusland per land hetzelfde aantal diplomaten het land uitgezet.

Straatje

Volgens correspondent David Jan Godfroid passen de conclusies van het Britse laboratorium DSTL helemaal in het straatje van Moskou. "Zelfs zo goed dat Poetin hier gisteravond voor het eerst zelf iets over heeft gezegd. Hij zegt dat novitsjok in zeker twintig landen geproduceerd kan worden. En de woordvoerder van het Kremlin heeft gezegd dat de Britse regering nu excuses moet aanbieden voor de beschuldigingen."

"Eigenlijk zijn we door deze conclusie nog geen stap verder", zegt Godfroid. "Er is bevestiging van een deel van het verhaal, namelijk dat het gaat om novitsjok en meer niet. Maar dat is niet de conclusie die Moskou trekt."

"Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken sneerde op Facebook dat de Britse premier May en de minister van Buitenlandse zaken Johnson nu wel snel zullen zeggen dat hun eerdere verklaringen dat novitsjok uit Rusland komt, het gevolg zijn van Russische hacks en dat de Britse regering zal doorgaan met liegen en het verdraaien van de feiten", zegt Godfroid. "Wat Moskou betreft heeft het Britse laboratorium bewezen dat Skripal niet is vergiftigd met novitsjok uit Rusland."

Russische reactie

De Russische ambassade in Den Haag houdt na afloop van de bijeenkomst van de OPCW een persconferentie. De Russen willen daarin hun visie op de zaak Skripal toelichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl