'Grindr niet schuldig aan mishandeling homo, maar zieke lafaards wel’
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Afgelopen weekend zijn twee mannen in Dordrecht slachtoffer geworden van geweld nadat ze een afspraak hadden gemaakt via de dating-app Grindr. Het is niet de eerste keer dat een afspraak via een dating-app uit de hand loopt.
Online daten is inmiddels heel normaal, maar de risico's voor het afspreken met een vreemde blijven natuurlijk altijd aanwezig. Maar vergeten mensen die daten onbewust de gevaren van een ontmoeting met een vreemde? Of is angst overdreven?
Online datingdeskundige Elisabeth Timmermans, die aan de Erasmus Universiteit Rotterdam postdoctoraal onderzoek doet naar datingapps, pleit voor meer voorlichting over de eventuele gevaren van het afspreken via datingapps en -websites als Tinder, Grindr en Happn. "De voorlichting is momenteel nihil. Het zijn relatief nieuwe media, dat maakt het moeilijk om regels te schrijven. Maar de verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven achter de apps en de autoriteiten om hier meer aandacht aan te besteden."
Het gaat vaker mis door verkeerde verwachtingen van de mensen die met elkaar afspreken, zegt Timmermans. "De verwachtingen tijdens een date verschillen soms. De een kan ervan uitgaan dat jullie seks gaan hebben, terwijl de ander dat helemaal niet wil. Dat kan een conflict veroorzaken. Het is belangrijk dat mensen weten dat iedereen zo'n app gebruikt voor verschillende redenen: van liefde tot seks, en van gezelligheid tot bevestiging."
Maar voor de rest is het online daten niet onveilig, zegt Timmermans. "Het is echt niet zo dat er alleen maar psychopaten rondlopen. Er zijn online niet meer foute mensen dan offline." Daar is Philip Tijsma, woordvoerder van homobelangenorganisatie COC, het volledig mee eens. "Die hele angstpsychose voor datingapps is niet nodig. Online daten is niet levensgevaarlijk, je moet gewoon zorgen dat je alert blijft."
Deze man werd mishandeld omdat er laffe en zieke mensen rondlopen.
Want de mishandeling van de mannen in Dordrecht had echt niet voorkomen kunnen worden door een betere voorlichting, zegt Tijsma. "Het slachtoffer is geen slachtoffer geworden omdat hij zich niet goed had voorbereid voor deze date. Deze man werd mishandeld omdat er laffe en zieke mensen rondlopen. Niet omdat hij heeft gedatet via Grindr."
De oplossing ligt volgens Tijsma in beter onderwijs over seksualiteit. "In het onderwijs moet meer aandacht besteed worden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Dan kan je het in die lessen ook over verstandig online daten hebben."
Vooral vrouwen zijn (onbewust) met de gevaren bezig, zegt Timmermans. Zij ondervraagt gebruikers van datingapps en -websites voor haar onderzoek. "Ik merk aan bepaalde opmerkingen dat vrouwen er - al dan niet bewust - mee bezig zijn. Als ik ze vraag of ze bezig zijn met de veiligheid, zeggen ze misschien 'nee' terwijl ze later wel aangeven dat ze alleen op een openbare plek willen afspreken."
Opvallend is ook dat mannen en vrouwen gemiddeld twee weken contact met elkaar hebben en dan pas afspreken, terwijl mannen al snel dezelfde dag nog met elkaar afspreken, vertelt Timmermans. "En als je langer met elkaar praat, weet je natuurlijk ook meer over elkaar. Dan heb je meer informatie, dat maakt het veiliger."
Volgens Timmermans zijn er een aantal dingen waarop je moet letten als je voor het eerst afspreekt via een datingapp of -website. "Laat iemand weten waar je bent en spreek op een openbare plek af", legt de onderzoeker uit. "Probeer ook zoveel mogelijk over de persoon waarmee je afspreekt te weten te komen."
En de belangrijkste tip, zegt Timmermans: "Volg je intuïtie. Bij een slecht gevoel moet je niet gaan."
Twee weken geleden sprak NOS op 3 met drie jonge homo's over daten via Grindr: