Gelovigen in de Essalam-moskee
NOS NieuwsAangepast

Essalam-moskee blijft open, vrijwilligers springen bij

De Essalam-moskee in Rotterdam blijft voorlopig open. Het werk van de acht betaalde krachten, die vrijdag werden ontslagen, wordt overgenomen door leden van de moskeegemeenschap.

Het bestuur van de grootste moskee van Nederland praatte vanmiddag de gemeenschap bij. Die bijeenkomst trok enkele honderden gelovigen.

Aanleiding voor het ontslag van de medewerkers is een conflict met de stichting die de Essalam-moskee financiert. Die betaalde ieder jaar een half miljoen euro om personeels- en onderhoudskosten te dekken, maar de geldkraan lijkt nu dichtgedraaid. De moskeegangers gaan de lopende kosten voorlopig zelf dragen.

Het conflict met de Al Maktoum Foundation draait om invloed van de Arabische geldschieters in de door Marokkanen bezochte moskee. Die delen niet altijd de visies van de imams die worden gestuurd. Bovendien hebben de moskeegangers soms moeite om ze überhaupt te verstaan.

Onduidelijkheid

Vrijdag werd gemeld dat de stichting uit de Verenigde Arabische Emiraten zich volledig had teruggetrokken als financier. Volgens de tijdelijke secretaris van de moskee klopt dat niet en worden er nog gesprekken gevoerd. "Er is heel veel onduidelijkheid", zegt hij.

De Essalam-moskee is het grootste islamitische gebedshuis van Nederland. De moskee ging in 2010 open; de bouwkosten van 8 miljoen euro werden ook betaald door de Al Maktoum Foundation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl