De Essalam moskee in Rotterdam ANP

Alle acht medewerkers die in vaste dienst zijn bij de Essalam-moskee in Rotterdam, worden ontslagen. De Arabische stichting die de grootste moskee van Nederland financiert, heeft dat bekendgemaakt.

De Essalam Moskee is gefinancierd door de Al Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten. De stichting investeerde acht miljoen euro in de bouw, en legt jaarlijks een half miljoen euro bij om de moskee te laten draaien.

Jarenlange conflicten

Op de achtergrond speelt een conflict om wie het in de moskee voor het zeggen heeft. In de statuten staat dat de moskee alleen door Rotterdammers bestuurd mag worden. Die zijn op aandringen van Al Maktoum tussentijds gewijzigd, waardoor de financiers zitting kregen in het stichtingsbestuur.

De rechtbank oordeelde in december dat de statutenwijziging niet rechtmatig was. Sindsdien zit de moskee officieel zonder bestuur.

Hoe het verder gaat met de moskee is de vraag. De imam, Azzedine Karrat, zegt dat hij voorlopig als vrijwilliger actief blijft in de moskee. Zondag worden de moskeebezoekers geïnformeerd.

STER reclame