1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS WielrennenAangepast

Ontketende Terpstra soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra heeft zijn favorietenrol waargemaakt en op fraaie wijze de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een koers van 267 kilometer, die begon onder zware omstandigheden, kwam de 33-jarige QuickStep-renner na een indrukwekkende solo als eerste over de streep.

Het was voor het eerst sinds 1986 (Adrie van der Poel) dat Vlaanderens Mooiste op naam is gekomen van een Nederlander. Terpstra demarreerde op 46 kilometer van de streep uit de groep met favorieten, reed in één ruk naar drie koplopers toe en ging 'erop en erover' om solo binnen te komen in Oudenaarde.

Terpstra schittert in Ronde van Vlaanderen

Voor het tweede jaar op rij vertrok het peloton van De Ronde uit Antwerpen. De eerste 121 kilometer kregen de renners geen serieuze hellingen voor de kiezen. Het duurde lang voordat er een kopgroep wegreed. In de Vlaamse regen hielden de renners het tempo hoog.

Na 70 kilometer kregen elf man de zegen van het peloton. De groep met onder anderen Floris Gerts en Pim Ligthart (Roompot), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Jumbo), Filippo Ganna (UAE-Emirates) en Marco Haller (Katusha-Alpecin) begon met 2.30 minuut voorsprong aan de Muur van Geraardsbergen, de achtste van in totaal achttien hellingen.

ANP
Niki Terpstra in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen

Op de Kanarieberg, de tiende helling op 70 kilometer, zat hun vlucht erop. Daarna reden Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Mads Pedersen weg en pakten met z'n drieën een halve minuut op de groep der favorieten.

Terpstra deelde op de Koppenberg een eerste tikje uit door een aanval te plaatsen, maar hij werd snel weer teruggepakt. Op 25 kilometer van de meet deed hij het nogmaals en die poging slaagde wel. Op knappe wijze snelde Terpstra naar het trio aan kop van de wedstrijd.

  • Terpstra: wat ging ik kapot zeg!
  • Van Baarle: heb er alles aan gedaan vandaag
  • Terpstra 'zingt' weer: het was de liefde voor de koers
  • 'Dit is gewoon de mooiste manier van koersen'
  • Terpstra en van der Breggen: liefde voor de koers

Met nog negentien kilometer voor de wielen meldde Terpstra zich bij de drie koplopers, maar een ontketende QuickStep-renner ging er direct vandoor op de Oude Kwaremont. Alleen Pedersen kon nog enigszins volgen, de Deen finishte uiteindelijk als tweede op elf tellen.

Sagan in achtervolging

Peter Sagan zette met nog 13 kilometer te gaan de achtervolging in, had met nog 10 kilometer te gaan 0.30 achterstand op Terpstra, maar werd acht kilometer voor het einde weer bijgehaald door de favorietengroep.

Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, maakte het podium compleet door achter zijn ploeggenoot Terpstra en Pedersen als derde te finishen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl