NOS Ooggetuige | John Dalhuijsen
NOS Nieuws

Maart was kouder dan januari en december, maar lenteweer nadert

De lente is in volle gang, maar daar merk je op deze Eerste Paasdag weinig van. Ook de afgelopen maand was volgens Weerplaza opvallend koud. Zelfs in de wintermaanden december en januari was het warmer dan in maart.

De gemiddelde temperatuur in maart was 4,7 graden. Normaal is dat 6,2 graden. In december was het 4,9 graden en ook in januari was het warmer, met 5,6 graden. Dat twee van de drie wintermaanden warmer zijn dan maart, komt volgens Weerplaza niet vaak voor.

Het contrast met maart 2017 is enorm. Dat was de een-na-warmste in ruim honderd 100 jaar. Met 8,7 graden lag de gemiddelde temperatuur maar liefst vier graden hoger dan de afgelopen maand. Maar zacht lenteweer staat voor de deur. Volgend weekend zou het kwik zelfs tot 20 graden kunnen stijgen.

Vooral de eerste maartdagen trokken het gemiddelde flink omlaag. Die dagen waren ijskoud te noemen. Pas op 3 maart kwam de maximumtemperatuur net boven het vriespunt uit. Daarna kwam er een korte periode met zachtere lucht, totdat halverwege de maand de temperatuur weer kelderde tot onder de 0 graden.

Zeldzaam, maar niet bijzonder

Dat maart kouder was dan twee wintermaanden komt dan niet vaak voor, echt bijzonder is het volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra ook niet. Het gaat immers om vergelijkingen van gemiddelden en daar wijkt het weer vrijwel altijd van af.

"Het komt wel steeds minder voor dat maanden kouder uitpakken dan gemiddeld", zegt Hiemstra. "Vanwege de opwarming van de aarde zijn koudere maanden een stuk zeldzamer dan warmere." Niet voor niets worden de laatste jaren steeds warmterecords verbroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl