Jongeren zwommen gisteren in de zee bij Kijkduin
NOS NieuwsAangepast

Maart breekt records: alleen in 1991 was het deze maand warmer

Vorig jaar was het rond de 8 graden op 30 maart, en gisteren zwommen we, althans sommigen, in zee: deze maand is een maart vol warmterecords. Het is bijna de warmste maart van de afgelopen 100 jaar.

De lente is dit jaar uitzonderlijk warm van start gegaan, meldt Weerplaza. Bijna iedere dag lag de temperatuur boven de normale temperatuur. Maart 2017 komt daarmee met een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden in de boeken als de op een na warmste maart-maand sinds 1901: alleen 1991 was warmer. Toen was het gemiddeld 8,8 graden.

Vorig jaar had april zelfs dezelfde gemiddelde temperatuur (ook 8,7 graden) als maart nu.

Maar dat is niet het enige record, of bijna-record. Gisteren werd ook het dagrecord gebroken met een maximumtemperatuur van 21,8 graden in De Bilt. Het oude record van 21,3 graden in 1911 sneuvelde daarmee.

Lekker weer in maart

Maar we houden nog niet op, want vanmiddag is nog een dagrecord gebroken. 23 van de 25 weerstations zetten een datumrecord neer. In De Bilt werd een maximumtemperatuur van 22,4 graden gemeten. Daarmee is 31 maart ook de tweede achtereenvolgende landelijke warme dag.

Ga wel nog snel genieten vandaag, want later vandaag neemt de bewolking toe en tegen de avond wordt vanuit Zeeland de kans op een regen- of onweersbui groter.

De buien verdrijven de warme lucht. Morgen is het meest bewolkt en er vallen enkele buien. Zondag schijnt de zon vaker. Met 's middags zo'n 16 graden is het dit weekend minder warm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl