Palestijnen vluchten voor Israëlisch traangas in de buurt van de grens AFP

Minister van Defensie Avigdor Lieberman zegt dat Israël niet meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in de Gazastrook, waardoor vrijdag zeker 15 Palestijnen om het leven kwamen. Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en EU-buitenlandchef Federica Mogherini hadden opgeroepen tot een "onafhankelijk en transparant" onderzoek.

"Israëlische soldaten hebben gedaan wat nodig is", zei Lieberman, die daaraan toevoegde dat de betrokken militairen wat hem betreft een medaille verdienen.

Vrijdag begon in de Gazastrook een protestactie die tot 15 mei moet gaan duren, de dag na de zeventigste verjaardag van de staat Israël. Duizenden Palestijnen trokken daarvoor naar de grens, maar al op de eerste dag ging het mis.

Israël heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen, maar het gebruikte geweld moet te allen tijde proportioneel zijn.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini

Volgens het Israëlische leger rolden tientallen Palestijnen brandende autobanden naar militairen en gooiden ze met stenen en brandbommen. Ook zou op de militairen zijn geschoten. Daarop opende het leger het vuur op de demonstranten en kwamen vijftien mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond.

Mogherini wil vooral dat wordt gekeken naar het gebruik van scherpe munitie. "Israël heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen, maar het gebruikte geweld moet te allen tijde proportioneel zijn", schreef ze gisteren in een verklaring. Lieberman stekt dat het gebruikte geweld proportioneel was. Betogers die vreedzaam protesteerden konden volgens de minister hun gang gaan.

Volgens Israël zijn acht van de vijftien doden leden van de terroristische beweging Hamas en nog eens twee anderen lid van andere militante groeperingen. Hamas zegt zelf dat vijf van de doden lid waren van hun beweging.

STER reclame