Gouverneur Aman Toelejev
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur Kemerovo weg om dodelijke brand winkelcentrum

De gouverneur van de Russische regio Kemerovo is opgestapt vanwege de brand in een winkelcentrum waarbij vorig weekeinde zeker 64 mensen om het leven kwamen. Aman Toelejev heeft in een video laten weten dat zijn vertrek "de enige juiste keuze is".

De brand in het winkelcentrum leidde tot woede onder de inwoners van de Siberische stad, die vooral gericht was op lokale bestuurders. Niet alleen in Kemerovo waren betogingen, ook in Moskou werd gedemonstreerd.

Zelfpromotie

Toelejev was sinds 1997 gouverneur van Kemerovo. Zijn huidige termijn liep nog twee jaar. President Poetin heeft het ontslag geaccepteerd. Hij heeft de plaatsvervangend gouverneur, de 56-jarige Sergej Tsiviljov, benoemd tot de nieuwe gouverneur.

Tsiviljov is niet onomstreden. Demonstranten vermoeden dat bij de brand meer doden zijn gevallen dan de 64 die de autoriteiten aanhouden. Ze verdenken Tsiviljov ervan bewust een lager dodental aan te houden. Ook beschuldigde hij een betoger ervan de tragedie te gebruiken voor politieke doeleinden, ondanks het feit dat de man zijn zus, vrouw en drie kinderen verloor bij de brand.

Criminele nalatigheid

Er was van alles mis met de veiligheidsvoorzieningen in het winkelcentrum, zo waren bijvoorbeeld nooduitgangen geblokkeerd, was het alarmsysteem niet in gebruik en waren wanden met plastic bekleed.

President Poetin sprak van "criminele nalatigheid". Na de brand zijn vier mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl