NOS NieuwsAangepast

Black Panther, drones en drukte op Dutch Comic Con

In Utrecht kun je vandaag zomaar Black Panther tegen het lijf lopen op de Dutch Comic Con. De beurs voor liefhebbers van games, series en stripboeken strijkt voor de vierde keer neer in de Jaarbeurs en is populairder dan ooit.

"Ik zie Harry Potter binnenkomen. En daar hebben we Spiderman, en een paar Belle's." Als de deuren van de Jaarbeurs zaterdagochtend opengaan, ziet Patricia Bruens al dat het vandaag heel druk gaat worden.

'Hier kan ik twee dagen echt even mezelf zijn'

"We begonnen met 18.000 bezoekers en nu zijn er al 29.000 kaarten verkocht in de voorverkoop", zegt zij namens de organisatie. Met twee extra hallen is de Dutch Comic Con groter dan ooit. Dit jaar is er extra aandacht voor games en kan er geracet worden met drones.

Merchandise

Opnieuw zijn er meer exposanten die spullen verkopen. Merchandise blijft een van de belangrijkste pijlers op de beurs. "Daar komt de bezoeker voor. Populaire series en wat er in de bios draait, vertaalt zich direct in merchandise", weet Bruens.

Recente kaskrakers als Thor en Black Panther zorgen dat er dit jaar heel veel te koop is van Marvel, het bedrijf achter talloze strips en films. "Marvel is een groot onderdeel van alles wat met comic cons te maken heeft. Met de hele cultuur eromheen eigenlijk."

Bij die cultuur hoort ook het cosplay. Bezoekers van comic cons doen massaal mee aan een gekostumeerd rollenspel. "Ik schat dat zo'n 70 procent verkleed komt. Je hebt de categorie die-hards die helemaal voor leven en je hebt gezinnen die het gewoon voor de gezelligheid doen."

 • ANP
  De Jaarbeurs staat twee dagen in het teken van de Dutch Comic Con
 • ANP
  Er zijn bekende acteurs, zoals Dwight Schultz (The A-Team, Star Trek)
 • ANP
  Merchandise blijft het belangrijkste onderdeel van de Dutch Comic Con
 • ANP
  Er zijn dit jaar 29.000 kaarten in de voorverkoop verkocht
 • ANP
  Zo'n zeventig procent van de bezoekers is verkleed

Het succes van Marvel is op de Dutch Comic Con ook duidelijk terug te zien bij de cosplayers. "Dat speelt erg onder bezoekers. Ik heb al mensen gezien die verkleed zijn als Black Panther-personages."

Black Panther is de eerste superheldenfilm met een vrijwel volledig zwarte cast en crew. Dat maakt de film meer dan een kaskraker. Het geeft een jonge zwarte generatie iets om tegenop te kijken en trots op te zijn, zeggen filmkenners.

Superhelden en identiteit lijkt niet zo ver uit elkaar te liggen, blijkt ook op de Dutch Comic Con. "Natuurlijk identificeer ik me met mijn personage", zegt een man verkleed als Jack Sparrow uit Pirates of de Caribbean. "Het zijn niet alleen de looks, het gaat om het hele personage. Wie is hij en wat doet hij?"

Zo ziet een man die rechtstreeks uit het computerspel Halo lijkt gelopen, zijn eigen creativiteit, visie "en brede schouders" terug in zijn kostuum. Ook voor een strijder uit World of Warcraft is identiteit heel simpel: "Daarin speel je al je eigen karakter. Dus de overeenkomst is eenvoudig, pak aan en klaar."

Een marketeer die vandaag een donkere elf is, zegt uit te beelden wie ze eigenlijk wil zijn: "In essentie zijn de elf en ik dezelfde, alleen het uiterlijk is anders. Maar dit geeft me de kans om eens uit mijn schulp te kruipen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl