'We zijn gewoon verkleed. Zo gek zijn we ook weer niet'
Normaal gesproken zijn het twee vrouwen met een gewone naam en een gewone baan, verpleegkundige en bakker. Maar een keer in de maand toveren ze zichzelf om tot Future (19) en Zapha (21), twee cosplay-karakters. "Even in een compleet andere wereld stappen, een afleiding van de wereld zoals die is. Alleen maar plezier maken en alles van het normale leven van je af zetten", zegt Future.
Dit weekend stroomt het World Forum in Den Haag vol met levende Japanse karakters uit films of videogames tijdens Animecon, het grootste Nederlandse fan-georganiseerde festival dat volledig in het teken staat van de Japanse popcultuur. Bijna twintig jaar geleden kwamen er zo'n kleine 200 fans bij elkaar, inmiddels telt het festival ruim 7000 unieke bezoekers.
Van films en series tot workshops, concerten van Japanse artiesten en natuurlijk een overload aan sushi en noedels. 52 uur lang kunnen anime-fans genieten van alle mogelijke uitingen van de Japanse populaire cultuur. Maar de meeste bezoekers komen voor het hoogtepunt: de cosplay-wedstrijden.
Future en Zapha zijn dit weekend verkleed als karakters uit hun favoriete serie Hetalia. Ze hebben thuis allebei een kast vol kostuums. De meeste zijn gewoon gekocht, een enkele is zelfgemaakt.
"Mijn moeder heeft me geholpen met mijn eerste kostuum, maar ze vond me wel kei-raar", zegt Future lachend.
Dat mensen soms sceptisch zijn over cosplay, snapt ze wel. "Maar het is minder extreem dan het lijkt. We zijn gewoon mensen die verkleed zijn en zo gek zijn we ook niet. Ik ben ook maar gewoon een verpleegkundige die even afleiding zoekt. Het is anders, maar het is niet gevaarlijk anders."
Zapha voegt daaraan toe: "Het is gewoon vrienden ontmoeten, elkaar weer zien. Foto's maken en lol maken. Mensen kennen en herkennen elkaar ook op dit festival."
Het succes van de Japanse karakters in Nederland komt volgens de vrouwen vooral door internet. "Zo zijn wij er ook mee in aanraking gekomen", zegt Zapha. "Ik zag een advertentie op Facebook."
Maar volgens Kaj Schulten, die sinds 2002 betrokken is bij het festival, waren er tientallen jaren geleden al Japanse anime-series op de Nederlandse televisie. "Nils Holgersson, Vrouwtje Theelepel, Boes en Alfred J. Kwak zijn allemaal in Japan gemaakt", zegt Schulten. "Mensen van mijn generatie, van rond de 40, die hebben dat gezien en vonden dat allemaal wel heel leuk. En die kwamen er later achter: verrek, dat is Japans. En er is meer."
Goeieriken en slechteriken? In Japan is het niet zo zwart-wit.
Toch verschillen de originele Japanse films en series wel duidelijk van de westerse die wij hier op televisie zien, zegt Schulten. "Ze zijn minder voorspelbaar. In westerse tekenfilms heb je altijd een heel duidelijke scheiding tussen goed en kwaad."
Hij vervolgt: "De slechteriken zijn slecht en willen iedereen doodmaken, de goeieriken redden de dag. In Japan is dat niet zo zwart-wit, daar kunnen de slechteriken ook weleens een goede dag hebben en de goeieriken ook weleens een slechte dag. Iedereen kan dood."