Zlatan Ibrahimovic bij zijn presentatie
NOS VoetbalAangepast

Nieuw in voetballand: 'El Trafico', de derby van Los Angeles

Het is bekend dat Los Angeles bovenop de San Andreusbreuk ligt, maar sinds kort loopt er ook een figuurlijke breuklijn door de stad. Die scheidt de supporters van voetbalclubs LA Galaxy en Los Angeles FC (LAFC) van elkaar.

Vanavond (om 21.00 uur Nederlandse tijd) spelen ze hun eerste derby ooit. Er is ook al een bijnaam: El Trafico.

Ferrell versus Zlatan

Het contrast tussen de twee clubs kan niet groter zijn. LAFC is een vrij recent opgerichte 'arbeidersclub', doet dit seizoen voor het eerst mee in de Major League Soccer (MLS) en won direct de eerste twee wedstrijden. Daarmee is de club als enige nog zonder puntenverlies.

Een van de vele prominente eigenaren is de Amerikaanse komiek en voetballiefhebber Will Ferrell. "Dit is geen grap", zei hij twee jaar geleden bij zijn aantreden.

Will Ferrell

Aan het begin van het seizoen ontmoette Ferrell alle spelers. "Hij zei dat hij zijn vaste plek in ons stadion heeft uitgezocht en dat hij bij zo veel mogelijk thuiswedstrijden aanwezig wil zijn", liet middenvelder Calum Mallace weten.

Maar Ferrell is niet de enige blikvanger, die geld in de club stopte. Ook basketbalicoon Magic Johnson, oud-honkballer Nomar Garciaparra en zijn echtgenote Mia Hamm, die van 1987 tot 2004 de grote ster van het Amerikaanse voetbalteam was, en motivatiespreker Tony Robbins zijn mede-eigenaar.

Voetbalhobbyisme

Ook de naam van Vincent Tan is een opvallende in het lijstje investeerders. Voor de excentrieke Maleisiër, die ook eigenaar is van FK Sarajevo, KV Kortrijk en Cardiff City, is Los Angeles de nieuwste uiting van zijn voetbalhobbyisme.

Vraag is hoe ver hij zijn invloed kan laten gelden. Bij Cardiff City werd hij beroemd en berucht door de club met vele miljoenen naar de Premier League te stuwen, om vervolgens alle fans tegen de haren in te strijken door onder meer het logo en de clubkleuren te veranderen. Een rode draak gaf volgens de bijgelovige Tan namelijk meer kans op succes dan een blauwe zwaluw.

Het hielp niet. Cardiff City speelt tegenwoordig weer gewoon in het blauw. Maar wel in het Championship.

Zlatan

Met onder anderen Mexicaans international Carlos Vela in de gelederen hoopt LAFC de grote concurrent LA Galaxy van de troon te stoten.

Die andere club uit LA was jarenlang de grote ster van de Amerikaanse competitie. Met vijf titels is Galaxy nog altijd recordkampioen van de MLS, al dateert de laatste titel uit 2014.

Maar het is vooral de club die wereldsterren als David Beckham, Steven Gerrard en coach Ruud Gullit aan zich bond. En het is nu ook de club die vorige week Zlatan Ibrahimovic aantrok.

Ibrahimovic bij Galaxy: winnen zit in mijn dna

De Zweed stond vrijdag al op het trainingsveld en maakt mogelijk zelfs zijn debuut in het duel tussen de twee uitersten van clubs. "Hij is nog niet fit genoeg voor negentig minuten, maar het gaat hier niet om een normaal mens. Hij houdt van uitdagingen", aldus coach Sigi Schmid.

Focus

Ibrahimovic heeft vertrouwen in zijn kunnen, vertelde hij op de perspresentatie in Los Angeles. "Als de trainer me de hele wedstrijd nodig heeft, dan speel ik de hele wedstrijd. Als ik één minuut moet spelen, dan doe ik dat ook", aldus de Zweed die zelfs niet wilde uitsluiten dat hij er straks op het WK misschien wel weer bij is, ook al heeft hij officieel afscheid genomen als international.

"Als ik wil, ben ik erbij. Daar hoeft niemand voor te bellen'', zei Ibrahimovic vrijdag tijdens zijn presentatie bij LA Galaxy. "Maar laat me eerst hier genieten. Mijn focus ligt op Galaxy. Daarna zien we wel verder."

Ibrahimovic traint voor het eerst mee met LA Galaxy

Naast Ibrahimovic beschikt Galaxy over nog meer topspelers, zoals de Mexicanen Giovani Dos Santos en Jonathan Dos Santos en de Engelsman Ashley Cole.

LAFC kent minder sterren, maar heeft wel de Mexicaan Carlos Vela (oud-speler van Arsenal en Real Sociedad) en trainer Bob Bradley (voormalig bondscoach van Amerika) binnen de gelederen.

Zwart en wit

Galaxy speelt in het wit en LAFC in het zwart. En er zijn meer verschillen tussen de twee clubs: Galaxy komt uit de buitenwijken van Los Angeles en schurkt tegen Hollywood aan, terwijl LAFC alles in het werk stelde om zich als de club van de binnenstad te profileren.

Daarbij hoopt het op de steun van de gigantische Spaanstalige gemeenschap. LAFC is immers de opvolger van het ter ziele gegane Chivas USA, dat van 2005 tot 2014 in de Major League Soccer speelde.

Het is opmerkelijk hoezeer de eerste confrontatie tussen de clubs leeft in Los Angeles, terwijl er nog helemaal geen voorgeschiedenis is. "Het enige dat dit seizoen telt, is dat we boven LAFC eindigen en alle onderlinge duels winnen", zegt fervent Galaxy-supporter Matthew Entrekin.

President Barack Obama ontvangt de selectie van LA Galaxy na het kampioenschap in 2012

Het StubHub Center Carson, de thuishaven van Galaxy, is al meer dan een week uitverkocht voor het duel van vandaag en tickets worden voor grote bedragen ook weer doorverkocht. Galaxy laat slechts honderd uitsupporters toe, omdat LAFC heeft aangekondigd dat in juli bij de volgende ontmoeting ook te doen. Koude oorlog dus.

Heeft LA Galaxy-LAFC de potentie om een echte klassieker te worden in de voetbalwereld? "Je kunt onze situatie moeilijk vergelijken met United-City of Liverpool-Everton, maar de potentie is er wel", zegt LAFC-middenvelder Benny Feilhaber.

'El Trafico'

Barcelona-Real Madrid staat bekend als 'El Clasico' en Ajax-Feyenoord als De Klassieker. Hollywood heeft LA Galaxy-LAFC voorlopig omgedoopt tot 'El Trafico'.

Passend omdat de derby volop in ontwikkeling is en omdat het ene deel van de stad vandaag naar het andere deel reist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl