De moderne Goede Vrijdag: verwarring, vlees en herdenken
Goede Vrijdag: een christelijke feestdag, een dag waarop er stil wordt gestaan bij de lijdensweg van Jezus, maar ook een dag waarop ieder jaar weer verwarring heerst. Goede Vrijdag is namelijk een officiële feestdag, maar of je vrij bent is een tweede.
De modernisering van deze feestdag heeft ook in Nederland toegeslagen. Jaren geleden waren de supermarkten en winkels nog gesloten, werd er door gelovigen geen vlees gegeten en werd op veel plaatsen de kruisweg (lijdensweg van Jezus) 'gevierd'. Nu kan je vandaag wel boodschappen doen voor die uitgebreide paasbrunch van zondag.
Toch is er, buiten de vieringen, nog genoeg van de feestdag te merken in Nederland. Niet alle winkels zijn de hele dag open. Om na 19.00 uur open te zijn, hebben winkels een vergunning nodig, die ze bij de gemeente kunnen aanvragen. Studenten of scholieren hebben vandaag waarschijnlijk vrij. De meeste scholen en universiteiten zijn gesloten. Ook de beurzen zijn dicht vandaag: er wordt niet gehandeld.
En wil je geld overmaken of zit je er juist op te wachten? Pech gehad, want alle bedragen die nu worden overgemaakt, verschijnen dinsdag (de eerstvolgende werkdag) pas op de andere rekening. Nederlandse banken maken gebruik van Target 2, een Europees computersysteem, en dat staat in de weekenden en op feestdagen stil omdat er menselijke handelingen voor het betaalverkeer nodig zijn.
Gelukkig heb je het geld niet nodig voor parkeren in de meeste gemeenten. In de gemeente waar parkeren op zon- en feestdagen gratis is, hoef je vandaag niets te betalen. Let op: de parkeerautomaat incasseert wel gewoon geld, omdat er geen indicatie in zit die aangeeft of het een feestdag is of niet.
De echte werkpaarden
Maar waar sommige mensen vandaag aan hun lange weekend vrij beginnen, zijn er ook de mensen die vanochtend weer onderweg naar werk waren. Als je in loondienst bent, bijvoorbeeld bij een bedrijf of de overheid, is er een grote kans dat je gewoon moet werken. Een nationale feestdag betekent namelijk niet dat je als werknemer automatisch recht hebt op een vrije dag.
Dat zorgt soms voor verwarring:
Maar je kan het ook positief bekijken:
Ook in het buitenland wordt Goede Vrijdag steeds meer een 'normale dag'. Zo zijn er in Duitsland een aantal regels, waaronder een filmvertoonverbod in de bioscoop en een dansverbod, maar die worden steeds minder streng gehandhaafd. Sinds 2016 kunnen clubs een vergunning aanvragen om toch open te blijven en de instelling die over het filmverbod gaat, FSK, wordt ook steeds coulanter. Vanaf 2000 is slechts 1 procent van de gekeurde films afgekeurd.
Ook in Zuid-Australië en Ierland wordt dit jaar de dag anders gevierd: de pubs mogen namelijk worden geopend. Bijna honderd jaar lang was het verboden in de landen om bier te drinken in cafés en kroegen.
En in Groot-Brittannië is helemaal niets meer te merken van gesloten winkels. Daar wordt de Goede Vrijdag zelfs de nieuwe 'Black Friday' genoemd met grote uitverkopen in winkels.