Minder dan de helft, 48 procent, van de Nederlandse vrouwen is financieel onafhankelijk ANP

Het kabinet wil dat meer Nederlandse vrouwen meer uren werken. Minister van Engelshoven wil de financiële onafhankelijkheid van vrouwen vergroten, zo benadrukt ze in de nieuwe Emancipatienota.

In Nederland is minder dan de helft, 48,3 procent, van de vrouwen financieel onafhankelijk en dat is veel te weinig, vindt het kabinet.

Voor jezelf

Vrouwen moeten hun eigen keuzes kunnen maken en daar is eigen geld voor nodig, vindt Van Engelshoven. "Het is goed als je zelf iets kunt betalen voor jezelf of je kinderen, zonder afhankelijk te zijn van je partner of van het armoedebeleid van de gemeente".

Het kabinet snapt dat deeltijd in Nederland als een verworvenheid wordt beschouwd. "Maar het heeft ook nadelen", schrijft de minister. "Wie weinig werkt, verdient minder en ontneemt zichzelf de kansen om zich professioneel te ontwikkelen".

Het kabinet is niet van plan met dwingende maatregelen te komen. De minister roept werkgevers in de zorg en het onderwijs op om werkende vrouwen meer uren aan te bieden. "Er is daar een groot tekort aan werk en dan kun je er zo iets aan doen", aldus Van Engelshoven. Ze hoopt dat vrouwen ook nadrukkelijker aandringen op een uitbreiding van hun contract.

Het kabinet probeert met fiscale maatregelen werken ook extra lucratief te maken. "We gaan niemand dwingen, maar wij hebben wel de opdracht om dit nadrukkelijk aan de orde te stellen."

STER reclame