Gemeenteraadslid Marloes Metaal (CDA) in Utrecht legt de eed af
NOS NieuwsAangepast

Veel meer vrouwen in gemeenteraad, vaak dankzij voorkeursstemmen

De gemeenteraden zitten na deze verkiezingen een stuk voller met vrouwen, blijkt uit inventarisatie van Trouw en voorlopige gegevens van het burgerinitiatief 'Stem op een vrouw'. Het aantal vrouwen in de raad is in veel plaatsen met gemiddeld 20 procent gegroeid.

Het gemiddelde percentage vrouwen in de raad was vier jaar geleden nog 28 procent, nu is dat 34 procent. Bij de 70 door Trouw onderzochte gemeenten hebben minstens 75 vrouwen door voorkeursstemmen een plek in de raad gekregen. Dat getal kan nog oplopen: niet alle gemeenten hebben deze cijfers al beschikbaar.

In sommige gemeenten, zoals Heerhugowaard en Amsterdam, is de verdeling man/vrouw in de raad nu in evenwicht. In Waddinxveen zijn er zelfs meer vrouwen dan mannen. In Heerenveen is het aantal vrouwen verdubbeld: van 7 naar 15.

Vooral kiezers van D66, SP en GroenLinks gaven voorkeursstemmen aan vrouwen. Bij de kleine partijen viel de uitslag van ChristenUnie op: daar zijn vier vrouwen door voorkeursstemmen in de raad terechtgekomen. In Zwolle kwam een vrouw zelfs van plek 19 op de lijst op plek 2 terecht. Die vrouwen stonden te laag op de lijst voor een zetel, maar door de voorkeursstemmen haalden ze toch nog zelf een zetel binnen.

Uit een analyse van de NOS van een aantal weken geleden bleek dat de mannen de kieslijsten van de gemeenten domineerden. Van alle kandidaten waren slechts drie op de tien vrouw. De linkse partijen hadden de meeste vrouwen in de top, onder aanvoering van Partij voor de Dieren. Dat wordt het volgende ijkpunt, vertelt Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw. "We moeten zorgen dat er meer vrouwen op de kieslijsten terecht komen, zodat dit niet meer een probleem is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl