NOS NieuwsAangepast

Fransen massaal op de been tegen antisemitisme na moord op Joodse vrouw

Veel Fransen hebben vandaag stilgestaan bij de dood van Mireille Knoll, de Joodse vrouw van 85 die vrijdag werd vermoord, waarschijnlijk omdat ze Joods was. In Parijs en andere steden waren er stille marsen, waarin vele duizenden mensen meeliepen.

Parijs demonstreert tegen antisemitisme

Eerder op de dag werd de vrouw in een voorstad van Parijs begraven. President Macron was daarbij. Macrons partij La République en marche! had opgeroepen om vanavond massaal te komen demonstreren. Hoeveel mensen meeliepen, is nog onduidelijk.

De mars in Parijs begon rond 18.30 uur op de Place de la Nation, in de wijk waar Mireille Knoll woonde. Voor het flatgebouw waar ze woonde, zijn bloemen neergelegd en er hangen foto's van haar aan het hek. Onder de deelnemers aan de mars waren diverse politici, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken.

Mireille Knoll

De afgelopen dagen was er ophef over de aankondiging van Marine Le Pen, de leider van Rassemblement National (tot voor kort het Front National), dat ze ook mee wilde lopen. Joodse organisaties maakten daar bezwaar tegen omdat de partij vooral vroeger in verband werd gebracht met antisemitisme.

De zoon van Mireille Knoll liet weten dat hij nationale eenheid wil, en dat iedereen welkom was. Marine Le Pen liep inderdaad mee. Zij en partijgenoten werden uitgejouwd en uiteindelijk werd ze voor haar eigen veiligheid door de politie weggevoerd.

Ook de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon werd van de betoging weggeleid, omdat er wat mensen agressief tegen hem deden.

"In Frankrijk vermoordt men grootmoeders omdat ze Joods zijn"

Knoll werd in haar appartement met elf messteken om het leven gebracht. Daarna werd de woning in brand gestoken.

Twee mannen zitten vast voor de moord, een van hen is Knolls buurman. Ze beschuldigen elkaar van de moord. Het OM spreekt van moord met religieuze motieven.

Knoll werd in 1942 samen met duizenden andere Joden in Parijs opgepakt door de nazi's. Ze ontsnapte en was een van de weinigen die de Holocaust overleefden.

Politieman

President Macron was vanochtend ook bij de begrafenis van de door een moslimterrorist in Trèbes vermoorde politieman Arnaud Beltrame. Macron zei toen: "De barbaren die zich beroepen op religie bevechten ons nu." Daarbij noemde hij ook de moord op de Joodse Mireille Knoll.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl