NOS Nieuws

RIVM: muziek niet harder dan 102 decibel in disco

In openbare locaties als discotheken, cafés en concertzalen zou de muziek niet harder moeten zijn dan 102 decibel. Dat adviseert het RIVM aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

Voor jongeren onder de 16 zou de norm nog lager moeten liggen, omdat zij minder goed in staat zijn maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. 14 en 15-jarigen kunnen een kwartier lang worden blootgesteld aan 96 dB. Bij nog jongere kinderen zou de muziek niet harder moeten zijn dan 91 dB.

Geen wettelijke normen

Ter vergelijking: een straaljager op 300 meter hoogte maakt gemiddeld 95 tot 110 decibel aan geluid.

Er bestaan in Nederland geen wettelijke geluidsnormen voor uitgaansgelegenheden. Het kabinet zet tot nu toe vooral in op goede voorlichting en vrijwillige afspraken binnen de muzieksector.

Met het rapport van het RIVM ligt er voor het eerst een onderbouwd advies over maximale geluidsniveaus. Het is opgesteld door deskundigen op het gebied van akoestiek en gehoorschade door hard geluid.

Advies maximale geluidsniveaus voor muziek (bron: RIVM)

Leeftijd Maximaal gemiddeld geluidsniveau
tot en met 13 jaar 91 dB (een kwartier lang)
14 en 15 jaar 96 dB (een kwartier lang)
16 jaar en ouder 102 dB (een kwartier lang)

'Oorpauzes'

Het RIVM benadrukt dat de normen niet voor ieder individu absoluut veilig zijn. Ook als het maximale aantal dB's gehanteerd wordt, kan er gehoorschade optreden. Dat komt omdat de mate waarin mensen gevoelig zijn voor harde muziek per persoon verschilt.

"Daarom is het van belang bezoekers te informeren hoe zij zelf het risico op gehoorschade kunnen beperken. Dit kan door gehoorbescherming te dragen." Ook pleit het RIVM ervoor dat muziekliefhebbers 'oorpauzes' inlassen.

Staatssecretaris Blokhuis is blij met het advies. Hij gaat de komende maanden overleggen met de muziek- en uitgaanssector om afspraken te maken over het voorkomen van gehoorschade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl