Een deel van de Rotterdamse kinderen heeft blijvend gehoorverlies
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

1 op 12 jonge kinderen in Rotterdam hoort blijvend slecht

Bijna een op de vijf Rotterdamse kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies. Bij een op de twaalf is dat mogelijk zelfs blijvend. Dat komt naar voren uit het grootschalige Generation R-onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers namen bij ruim 5000 kinderen een gehoortest af. Bij een klein deel van de kinderen bleek de gehoorschade aangeboren. Maar een veel grotere groep heeft die in hun jonge jaren opgelopen.

Bij een deel van de kinderen gaat het om tijdelijk slecht horen door bijvoorbeeld een verkoudheid of oorontsteking. Maar waarschijnlijk heeft bijna 8 procent van de kinderen permanent gehoorverlies, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

Alarmerend

Onderzoekster Carlijn le Clercq noemt dat percentage alarmerend. "Zeker als je bedenkt dat de puberteit, waarin wij verwachten dat zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen."

Gehoorverlies is wereldwijd een groot probleem. Op jonge leeftijd kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan leiden tot minder goede prestaties op school.

Het Generation R-onderzoek, waarvan deze studie een onderdeel is, volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl