EPA
NOS Nieuws

Vertrouweling Suu Kyi wordt president Myanmar

Het parlement van Myanmar heeft een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, de politieke machthebber in het land, gekozen tot nieuwe president. Vorige week kondigde zittend president Htin Kyaw aan met onmiddellijke ingang terug te treden, waarschijnlijk om gezondheidsredenen.

Zijn opvolger, de 66-jarige Win Myint, zat onder het militaire regime, dat tot zeven jaar geleden het land met harde hand leidde, als dissident in de gevangenis. Hij hoort bij de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi. Myanmar-watchers verwachten dat de voormalige advocaat zich actiever zal opstellen als president dan zijn voorganger, die zich beperkte tot een ceremoniële rol.

Zware kritiek

Nobelprijswinnares Suu Kyi kan door een omstreden wetsregel zelf geen president worden en voert de titel van adviseur van de staat. Ze wordt zwaar bekritiseerd door de internationale gemeenschap vanwege de vervolging van de moslimminderheid in de deelstaat Rakhine door het Myanmarese leger. Meer dan 700.000 leden van de Rohingya-gemeenschap zijn naar buurland Bangladesh uitgeweken. De VN spreekt van een 'etnische zuivering'.

Suu Kyi bagatelliseert de gebeurtenissen en lijkt niet in staat het nog altijd machtige leger tot de orde te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl