Paniek in Twente; 'de chemie was er niet meer'
De chemie was er niet meer, klinkt het in Enschede een dag na het ontslag van trainer Gertjan Verbeek. Eigenlijk bedoelt men bij de hekkensluiter in de eredivisie dat de chemie er helemaal nooit geweest is.
Verbeek werd eind oktober aangesteld en stond voor de lastige taak Twente in veilig vaarwater te brengen. Ondanks sterke optredens in de eerste wedstrijden kwam er eigenlijk nooit iets van de grond. Prestatief gezien.
'Het bleef zoemen'
Bovendien namen de negatieve geluiden rond zijn functioneren de laatste weken alleen maar toe. Zoals de voorzitter van de raad van commissarissen, René Takens, het verklaart: "In de laatste weken is het blijven zoemen. Het ging vooral over de vraag of er wel voldoende chemie was om het seizoen goed af te maken."
Verbeek liet maandag in een reactie weten dat hij van de regionale media eigenlijk nooit de kans heeft gekregen. En dat er een klein clubje spelers naar de raad van commissarissen gestapt is. Vooral dat laatste zou zijn ontslag hebben bespoedigd.
Dinsdag zei Takens dat de rvc met meer dan alleen spelers heeft gesproken. "We hebben niet met honderden mensen gesproken. Maar de conclusie was dat de chemie er niet meer was."
Ook voor Jan van Halst, de man die verantwoordelijk was voor de aanstelling van Verbeek, heeft het ontslag consequenties. Hij is niet langer technisch directeur, maar blijft als commercieel directeur betrokken bij de club. Hij geeft dinsdag aan een koe niet in zijn kont te willen kijken. "Gertjan paste in het profiel. Iedereen was positief. Dat de resultaten zo tegen zouden vallen, had niemand kunnen bevroeden."
'Club in paniek'
Van Halst spreekt van een panieksituatie bij de club. "Een grote club en die staat onderaan. En dan gaan er allerlei krachtenvelden spelen, waar je als club bijna geen controle meer over hebt. Die emoties zijn heel begrijpelijk, maar wel jammerlijk, want we zijn twee jaar geleden begonnen met die club in een rustig vaarwater te brengen."
Enkele weken geleden werd er intern nog rust gepredikt. Maar uiteindelijk bleek er toch te weinig daadkracht. "Ik vond het belangrijk om rust te bewaren, maar dat heb je niet altijd meer in de hand", zegt Van Halst.
"Of ik erin geloof? Je moet altijd geloof houden, anders moet je stoppen. Het zal heel spannend worden. We hopen dat we door het kattenluikje kunnen ontsnappen."