NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg zegt paginagroot sorry in Britse pers

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft in paginagrote advertenties in de Britse zondagspers zijn excuses aangeboden voor het misbruik van gebruikersgegevens. Zuckerberg spreekt van een "vertrouwensbreuk" en schrijft: "We hebben de verantwoordelijkheid om uw informatie te beschermen. Als we daar niet in slagen, verdienen we dat vertrouwen niet."

De excuses van Zuckerberg volgen op de bekendmaking van een klokkenluider dat een databedrijf de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers illegaal in handen kon krijgen om ze vervolgens te misbruiken voor politieke manipulatie. Het ging daarbij voornamelijk om gegevens van Amerikaanse Facebookers. Het bedrijf, Cambridge Analytica, zat onder meer achter een online verkiezingscampagne van president Trump.

Opschudding

Inmiddels heeft Facebook zijn samenwerking met het databedrijf opgeschort. Het misbruik van privégegevens heeft voor grote opschudding gezorgd. Onder meer Britse en Amerikaanse politici hebben Zuckerberg om uitleg gevraagd en ook het Europees Parlement eist opheldering.

Zuckerbergs bedrijf heeft meer dan 50 miljard dollar aan marktwaarde verloren sinds de bekendmaking van het misbruik. De hashtag #deletefacebook was afgelopen week trending topic; bekende gebruikers lieten weten afscheid te nemen van Facebook.

Zuckerberg belooft in zijn openbare knieval in de Britse kranten dat hij "het in het vervolg beter zal aanpakken".

Dit weekend kwam Facebook opnieuw negatief in het nieuws. Een gebruiker uit Nieuw-Zeeland ontdekte dat ruim twee jaar lang zijn in- en uitgaande gesprekken en sms'jes door het bedrijf waren opgeslagen. De man had bij de installatie van de app op een oude versie van het Android-besturingssysteem Facebook toegang gegeven tot zijn contactenlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl