Donar-ster Pasalic is basketballer én ontdekkingsreiziger

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldreiziger Pasalic wil Donar de beker bezorgen

De gemiddelde backpacker zal stikjaloers zijn. In 19 jaar speelde basketballer Drago Pasalic in 12 verschillende landen en voor 17 verschillende clubs. Met het Groningse Donar strijdt de wereldreiziger uit Kroatië vanmiddag tegen ZZ Leiden om de nationale beker.

Hij is dus eigenlijk basketballer en ontdekkingsreiziger in één. Pasalic is 33 en leeft de droom. Moeiteloos somt hij de landen op waar hij de laatste jaren heeft gewoond. Van Spanje tot Turkije en via Israël naar Polen. En tussendoor uitstapjes naar Griekenland en Qatar. Of het zijn leven heeft verrijkt? "Absoluut", klinkt het stellig.

De twaalf landen van Drago Pasalic:

Kroatië (2000-2005, 2010 en 2015), Verenigde Staten (2005), Turkije (2006-2007 en 2012). Griekenland (2007-2009), Spanje (2009-2010), Oekraïne (2010-2011), Slovenië (2012-2013), Israël (2013), Bosnië (2014), Qatar (2014-2015), Polen (2015-2016), Nederland (2016- heden).

Pasalic voelt zich bevoorrecht. De Kroaat vertelt over zijn bijzondere carrière terwijl hij over de Grote Markt in Groningen struint. "Basketbal geeft me veel. Vrienden, nieuwe ervaringen, leven in allerlei landen."

Pasalic was 16 jaar toen hij in zijn geboortestad Split zijn eerste profcontract tekende. In het basketbalgekke Kroatië, de drievoudig Europees kampioen. Toch zou hij daar niet lang blijven.

"Je hebt spelers die hun hele carrière bij één club blijven, maar die vlieger gaat voor mij niet op."

Drago Pasalic tijdens de gewonnen bekerfinale vorig jaar tegen Landstede Zwolle ANP

De Kroaat droomde ooit, net als elke getalenteerde basketballer, van de NBA. Hij werd weleens uitgenodigd voor selectiekampen en trainde mee met de Chicago Bulls. Toch besloot hij in Europa te blijven. "Ik speelde niet alleen in veel landen, ik leerde ook veel culturen kennen."

Pasalic is bezig aan zijn tweede seizoen bij Donar en won al de landstitel, beker én Supercup. Dat de lange Kroaat juist in Groningen neerstreek heeft alles te maken met zijn periode in Spanje, bijna tien jaar geleden. Daar leerde hij zijn huidige vrouw kennen. Een Drentse.

"Na al die jaren rondreizen door Europa hebben we besloten dat we ons hier willen settelen. Onze kinderen gaan hier ook naar school", vertelt hij.

Revanche op verloren Supercup

In Groningen is de 2.08 meter lange center bijna wekelijks uitblinker. Wat hem betreft wordt Donar, dat ook nog actief is in de Europa Cup, in het eigen MartiniPlaza voor de zesde keer in de clubgeschiedenis bekerwinnaar.

"De Supercup hebben we niet gepakt dit seizoen", doelt Paselic op de verloren wedstrijd tegen Landstede uit Zwolle. "We willen niet nog eens naast een prijs grijpen dit seizoen."

De bekerfinale tussen Donar en ZZ Leiden is vanmiddag vanaf 14.00 uur live te volgen op NOS.nl en NPO 1. Het commentaar wordt verzorgd door Joop Vernooy en oud-basketballer Cees van Rootselaar.

STER Reclame