Ronald Koeman tijdens zijn debuut als bondscoach
NOS VoetbalAangepast

Koeman positief over nieuw systeem: maar aan de bal slecht

Enthousiasme, vrolijkheid en nieuwsgierigheid. Alle voortekenen voor een frisse start onder een nieuwe staf waren er deze week bij het Nederlands elftal. Maar tegen Engeland (1-0 verlies) was daarvan bar weinig te zien.

Dat zag ook Ronald Koeman, die voor het eerst als bondscoach op de bank zat. Hij koos met 3-4-3 voor een nieuw, realistisch systeem. Drie centrale verdedigers moesten het achterin dicht houden, terwijl in balbezit de backs zouden moeten opstomen tot het middenveld.

Engeland was weliswaar sterker, maar Nederland gaf weinig tot niets weg. Op de goal van Jesse Lingard na.

'Goede organisatie'

"De organisatie vanuit het systeem stond goed", oordeelde Koeman na de nipte nederlaag. "Maar aan de bal verwacht ik meer van ons. Daarin waren we minder vast dan Engeland. Je voelde dat we zo nu en dan de grip verloren."

In balbezit kon Oranje geen potten breken en was het slordiger dan de Engelsen. "Dat verschil had ik misschien wat minder verwacht", erkende Koeman.

Koeman positief over systeem: maar aan de bal niet goed genoeg

"Maar je moet beseffen tegen wie je speelt: er staan daar elf spelers opgesteld die bij topteams in de Premier League onder contract staan. Dat is meer dan dat wij kunnen brengen."

Van Dijk: we hebben tijd nodig

Voor Virgil van Dijk was het ondanks de nederlaag een bijzondere avond. Voor het eerst droeg hij de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. Volgens de centrumverdediger moet Oranje nog wennen aan het nieuwe systeem.

"We hebben maar een paar dagen hierin kunnen trainen. Het heeft tijd nodig. Vooral in balbezit moet het beter. Iedereen was gebrand op een goede start, maar Engeland deed het ook gewoon goed."

Debutant en rechtsback Hans Hateboer deelt de mening van zijn aanvoerder. "Verdedigend stonden we aardig, maar we leveren de ballen zo snel in. Dat kost ontzettend veel energie."

Wisselingen tegen Portugal

Aanstaande maandag oefent Oranje tegen Portugal. Koeman houdt vast aan zijn systeem, maar zal wel een aantal wisselingen doorvoeren. Zo zal Jasper Cillessen ten koste van Jeroen Zoet het doel verdedigen.

"Het is nu vrijdag, we spelen maandag weer en daartussen zit ook nog eens een reisdag. Dan is het logisch dat je verandert", aldus Koeman. "En ik wil ook meer spelers aan het werk zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl