Onbegrip bij aanvoerder Virgil van Dijk, rechts juichende Engelsen

Flets Oranje verliest bij debuut Koeman

Ronald Koeman heeft bij zijn debuut als bondscoach een nederlaag moeten slikken. In een uitverkochte Amsterdam Arena was Engeland met 1-0 te sterk voor een matig Nederlands elftal.

Koeman koos voor een 3-4-3 opstelling en hoopte met de in balbezit opkomende backs Hans Hateboer, ook een debutant, en Patrick van Aanholt diepte te creëren in het spel van Oranje.

Maar het beoogde eindstation, spits Bas Dost, werd voor rust amper bereikt. Wel waren er afstandsschoten van Matthijs de Ligt en Memphis Depay. Quincy Promes kreeg bij een voorzet van Van Aanholt de bal niet onder controle en Dost kopte uit een hoekschop over.

De eerste basiself onder Ronald Koeman

Engeland was vooral in de omschakeling gevaarlijk. Jeroen Zoet, die aanstaande maandag tegen Portugal zal worden vervangen door Jasper Cillessen, hield door snel uit z'n doel te komen Raheem Sterling van scoren af.

En uit een vrije trap van Kieran Trippier kopte Jordan Henderson maar net naast Zoets doel.

Hoger tempo en meer vertier

De tweede helft bood meer vertier, vooral door het veel hogere tempo. Na een klein uur kwam Engeland op een verdiende 1-0 door Jesse Lingard, die zo zijn eerste interlanddoelpunt maakte.

De speler van Manchester United kreeg na een afgeslagen aanval plots de bal voor de voeten op de rand van het zestienmetergebied en schoot via Zoet binnen.

• ANP
    Memphis Depay tegenover Alex Oxlade-Chamberlain
  • ANP
    Virgil van Dijk, de nieuwe aanvoerder van Oranje
    Bas Dost torent boven de Engelsen uit

Oranje, dat vol vuur op zoek ging naar de 1-1, zag kort daarna een schot van Depay geblokt worden. En het balletje van Dost achter het standbeen langs ontbeerde spijtig genoeg kracht.

Echte kansen dwong kansen Oranje niet af, ook niet met de voor Dost en Promes ingevallen Davy Pröpper en Ryan Babel. Kort voor tijd kreeg Nederland nog wel een vrije trap: Depay schoot hard in, maar de bal ging recht op keeper Jordan Pickford af. AZ-spits Wout Weghorst maakte in de 89ste minuut nog zijn debuut.

Engeland won voor het eerst sinds 1996 van Nederland. Toen waren de Engelsen met 4-1 te sterk in de groepsfase van het EK.

Maandag tegen Portugal

Aanstaande maandagavond (20.45 uur) oefent Oranje in Genève tegen angstgegner Portugal. De laatste en enige keer dat Nederland won van de Portugezen was in oktober 1991. Richard Witschge maakte toen de enige treffer.

Zowel op het EK 2004 als het WK 2006 werd Oranje uitgeschakeld door Portugal.