Soms zijn de meest kwetsbare vormen van protest de meest krachtige. Dat geldt zeker voor de actie van het 10-jarige Russische meisje Tanja Lozova. Zij maakte woensdag voor de camera's het 'kill-gebaar' aan het adres van Andrej Vorobjov, gouverneur van de regio Moskou. De actie symboliseert de wanhoop die in het gebied is ontstaan over het afvalprobleem.

Een dag na haar actie vertelde Tanja aan tv-station Dozjd TV wat ze met het gebaar wilde zeggen: "Jullie vermoorden ons". Ze zei dat de stortplaats moet sluiten zodat "mensen eindelijk frisse lucht kunnen inademen".

Omdat er te weinig verwerkingsinstallaties zijn, belandt het afval van Moskou op een van de stortplaatsen in de regio. Het wordt niet goed afgedekt en veroorzaakt daardoor een flinke stank in de omringende bewoonde gebieden. Bewoners hebben last van hoofdpijn en misselijkheid en kunnen geen kant op, omdat niemand hun huizen wil kopen.

Correspondent David Jan Godfroid maakte vorig jaar een reportage over een dorp dat klaagt over permanente 'rotte-eieren-lucht':

'We willen frisse lucht kunnen ademen'

Buiten het ziekenhuis in het district Volokolamsk, ruim honderd kilometer ten westen van Moskou, werd woensdag door honderden inwoners voor de zoveelste keer geprotesteerd tegen de overlast die de afvalstortplaatsen in de regio veroorzaken. Al maanden protesteren ze tegen het ernstige afvalprobleem waarmee de regio kampt. Eind november blokkeerden activisten urenlang een toegangsweg tot de Aleksinksy-vuilnisbelt in de stad Klin.

Districtshoofd van Volokolamsk Jevgeni Gavrilov moest woensdag in veiligheid worden gebracht, nadat hij was omringd door een woedende menigte die hem uitmaakte voor "moordenaar". Een man probeerde hem te slaan.

Gouverneur Vorobjov nam tijdens de protestactie het woord in een poging de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij beloofde het probleem in Volokolamsk aan te pakken. Dezelfde dag werden daar bijna zestig kinderen in het ziekenhuis opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Vorobjov zei "zoveel mogelijk kinderen" op vakantie te willen sturen. Vandaag stuurde hij Gavrilov de laan uit.

Het protest woensdag in Volokolamsk AFP

In Volokolamsk werd eerder deze maand tijdelijk de noodtoestand afgekondigd, nadat hoge concentraties van het giftige waterstofsulfide waren gemeten rond een stortplaats. Een groep inwoners van Volokolamsk spande een rechtszaak aan en eiste dat de stortplaats wordt gesloten. Zij zijn het zat dat van beloftes tot nu toe niets is terechtgekomen.

STER reclame