Puristische wapenbezitters VS niet bereid tot compromissen
Job Boonstra
redacteur Bureau Washington
Job Boonstra
redacteur Bureau Washington
"Het is ons van God gegeven recht om onszelf te beschermen!" Philip van Cleave (66), een man met een klein postuur en hangende schouders, haalt zijn semi-automatische geweer uit zijn tas. Op zijn jasje prijken kleurrijke buttons met slogans als Guns Save Lives. Als hij poseert met zijn wapen, kijkt hij ietwat sip. Het is alsof hij het liefst een veilige afstand tot het wapen bewaart. Niets is minder waar. Hij laat maar wat graag zien wat zijn AR-15 in z'n mars heeft.
Van Cleave is de voorzitter van de Virginia Citizens Defense League, een wapenclub die zich hard maakt voor de rechten van wapenbezitters. "We vechten tegen elke wet die het recht op wapenbezit bedreigt." Van Cleave is dus tegen een verbod op zware aanvalsgeweren, het verhogen van de minimumleeftijd en het aanscherpen van de onderzoeken bij aanschaf.
Berucht wapen
De AR-15 die Van Cleave uit zijn tas haalde, is van hetzelfde type als werd gebruikt bij de schietpartij op een school in Florida, vorige maand. Toen kwamen 17 mensen om, bijna allemaal minderjarige scholieren. Maar ook bij schietpartijen in Sandy Hook (26 doden) en Las Vegas (59 doden) werd de AR-15 gebruikt.
Van Cleave laadt een magazijn en richt het geweer nonchalant met één hand op het doel aan het einde van de schietbaan. "Kijk, hij heeft helemaal niet zo'n terugslag!", schreeuwt hij tussen de luide knallen door. "De linkse media noemen dit een assault rifle, een aanvalswapen. Maar technisch gezien is het helemaal geen aanvalswapen."
Een nieuw magazijn wordt geladen. "Sterker nog, eigenlijk is dit perfect om je thuis mee te verdedigen, want hij schiet niet meteen door al je muren heen." Van Cleave maakt zich weer breed, het wapen houdt hij met gestrekte arm voor zich uit. Het magazijn is in luttele seconden leeg.
Op een lijn met de NRA
Hij is niet bereid concessies te doen. Van Cleave zit daarmee op één lijn met de grootste voorvechter voor wapenbezitters in de VS, de NRA. De voorzitter van de belangenvereniging Wayne LaPierre, haalt vaak hard uit naar voorstanders van strengere regulering. Volgens hem zijn politici uit op het afschaffen van het Tweede Amendement, waarin het recht op wapenbezit staat beschreven.
De oplossing voor schietpartijen op scholen is volgens de NRA het bewapenen van docenten. "Het hele idee dat gewapende beveiligers ons minder veilig maken, is idioot", zei LaPierre tijdens een conventie voor conservatieve activisten. "Als dat waar is, waarom halen we dan niet alle beveiligers weg bij het Witte Huis, en bij Capitol Hill!" Dat docenten geen beveiligers zijn, laat LaPierre gemakshalve achterwege.
Lijnrecht tegenover mensen als Van Cleave staan de studenten uit Parkland. Emma González, een overlevende van de schietpartij in Florida, ging het internet over met haar emotionele oproep tot verandering van de Amerikaanse wapenwetten. Samen met een groep medestudenten organiseert ze dit weekend een protestmars in Washington D.C. De verwachte opkomst: een half miljoen mensen. Ze zijn niet tegen wapenbezit, maar willen strenger toezicht en een verbod op semiautomatische wapens. Precies de punten waarop wapenbezitters niet willen inleveren.
De macht van de 'super-owners'
Een overgrote meerderheid van de Amerikaanse bevolking is voor strengere regulering. Fundamentalisten als Van Cleave en LaPierre van de NRA zijn onderdeel van een kleine, radicale groep wapenbezitters. Volgens onderzoek bezit 3 procent van de Amerikaanse bevolking de helft van de in totaal 300 miljoen wapens in de VS. Die zogenoemde super-owners hebben gemiddeld 17 pistolen en semiautomatische geweren.
Hun kracht zit hem in het feit dat deze eigenaren erop gebrand zijn om hun rechten te beschermen. Van Cleave: "Onze invloed gaat niet over geld, maar over kiezers. Hier in Virginia zijn er een half miljoen mensen met een wapenvergunning en nog eens een miljoen wapenbezitters zonder vergunning. Ik vertegenwoordig een enorme groep kiezers en dat is onze kracht."
Als je jezelf niet kunt beschermen, is je leven niet veel waard.
Voor Van Cleave betekent het Tweede Amendement meer dan alleen het recht op wapenbezit. "Het is het recht om mezelf te verdedigen. Als je jezelf niet kunt beschermen, is je leven niet veel waard." Die puristische overtuiging deelt Van Cleave met organisaties als de NRA. Wapenbezit is het speerpunt van hun politieke opvatting.
Ze hoeven hun aanhangers maar voor één ding te mobiliseren: 'nee' stemmen tegen elke vorm van regulering. Wapenbezit is daarmee een single-issue levensovertuiging geworden. Van Cleave: "Een politicus die het recht op zelfbescherming snapt, is het vrijwel altijd eens met andere punten die ik belangrijk vind."