Trump en Xi Jinping in november in China kijken toe hoe zakenmensen uit beide landen deals sluiten
NOS NieuwsAangepast

China dreigt terug te slaan en komt met lijst Amerikaanse producten

China heeft in reactie op de door president Trump aangekondigde importheffingen een lijst naar buiten gebracht met Amerikaanse producten. Onder meer varkensvlees, appels, wijn, ethanol en stalen pijpen kunnen mogelijk importheffingen tegemoet zien.

Trump zette gisteren sancties tegen China door. De importheffingen hebben betrekking op 60 miljard dollar aan Chinese goederen. Het Witte Huis heeft een lijst opgesteld van meer dan 1000 producten die getroffen kunnen worden.

Amerikaanse landbouwsector

Het Chinese ministerie van Handel wil met het Witte Huis zo snel mogelijk onderhandelen over een oplossing. In een verklaring staat dat de Amerikaanse heffingen het wereldwijde systeem van handel "ernstig ondermijnt". De producten op de Chinese lijst treffen vooral de Amerikaanse landbouwsector. Trump scoorde goed onder kiezers in agrarische gebieden.

Als er geen oplossing komt, zijn de Chinezen van plan om een importheffing van 15 procent in te voeren op landbouwproducten uit de VS, net zoveel als de Amerikanen op aluminium invoeren. Een tweede groep producten, waaronder varkensvlees, zou getroffen kunnen worden door een heffing van 25 procent, evenveel als de Amerikaanse heffing op staal. De maatregelen zouden neerkomen op een heffing van in totaal 3 miljard op Amerikaanse producten.

'Niet bang voor een handelsoorlog'

De Chinezen hebben de Amerikanen opgeroepen om hun beslissing te herzien en de handelsrelaties niet op het spel te zetten. China heeft alle voorbereidingen getroffen om zijn belangen te verdedigen en is niet bang voor een handelsoorlog, zegt het ministerie.

De dreiging van een handelsoorlog heeft geleid tot negatieve reacties op de beurzen. De koersen op Wall Street in New York doken fors in de min. Zo verloor de Dow Jones-index meer dan 700 punten (-2,9 procent) omdat beleggers bang zijn dat de handelsrelaties tussen de twee grootste economieën ter wereld verzuren. De AEX-index sloot 1,5 procent lager. De Aziatische beurzen openden vannacht flink lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl