NOS VoetbalAangepast

Southgate lacht om 'Nederlandse obsessie' met 4-3-3

Nederland wacht in spanning af hoe Oranje zich vrijdag in de oefeninterland tegen Engeland zal presenteren. Maar voor de Engelse bondscoach Gareth Southgate is het ook een verrassing wat voor team de nieuwe bondscoach Ronald Koeman het veld zal opsturen.

Southgate: jullie hebben een obsessie met 4-3-3

"We weten uiteraard niet veel over wat Ronald zal gaan doen", vertelde Southgate op de persconferentie aan de vooravond van het duel in de uitverkochte Amsterdam Arena. "We weten dat veel ervaren spelers zijn gestopt en dat het een jong team is. Wat dat betreft is het een beetje eenzelfde situatie als bij ons."

Het grote verschil is wel dat Engeland het duel gebruikt als voorbereiding op het WK van komende zomer, waar het voor Nederland een nieuwe start is na twee mislukte kwalificatiecampagnes.

"Ronald zal zijn eigen ideeën hebben over hoe Nederland moet gaan spelen", aldus Southgate. "Het zal wel even duren voor hij die ideeën kan overbrengen op de groep. Maar hij en het team zullen morgen hoe dan ook erg gemotiveerd zijn."

Nationale discussie

De verwachting is dat bondscoach Koeman tegen Engeland afstapt van het voor Oranje zo vertrouwde 4-3-3-systeem. Southgate snapt wel dat daarover in Nederland bijna een nationale discussie is uitgebroken.

"Natuurlijk!", lacht de Engelse bondscoach. "Ik weet dat jullie Nederlanders een beetje een obsessie hebben met 4-3-3. Maar geen enkel systeem is ouderwets. Liverpool en Manchester City hebben veel succes met 4-3-3. Iedereen speelt het systeem ietsje anders, afhankelijk van de spelers die je tot je beschikking hebt."

"In het moderne voetbal is het goed om als team verschillende systemen te beheersen. Dat heeft Ronald in Engeland ook gedaan met Southampton en Everton. Ik weet zeker dat zijn team goed georganiseerd zal zijn en met stijl zal spelen. Hij was als voetballer een geweldige persoonlijkheid in het veld en ik denk dat hij zijn spelers ook zo wil laten spelen."

Blessures

Southgate maakte bekend dat middenvelder Jack Wilshere de wedstrijd van vrijdag aan zich voorbij laat gaan. De 26-jarige speler van Arsenal heeft tijdens de training een knieblessure opgelopen. Wilshere zat voor de eerste keer sinds het EK van 2016 weer bij de nationale ploeg.

Eerder deze week haakte ook Ryan Bertrand bij de Engelse selectie af. De 28-jarige linksback van Southampton heeft last van zijn rug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl