De herdenking op vliegveld Zaventem
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden ontgoocheld over herdenking aanslag Zaventem

Nabestaanden van de terroristische aanslag op vliegveld Zaventem zijn niet te spreken over de herdenking van vanochtend. Om 7.58 uur, precies twee jaar na de aanslag, zou een minuut stilte worden gehouden. Maar het was onduidelijk wanneer die minuut begon.

Volgens VRT-verslaggever Helen Goedgebeur had de stilte moeten beginnen op het moment dat premier Michel bloemen neerlegde. "Maar de premier heeft die bloemen veel vroeger neergelegd dan gepland."

Daardoor ontstond veel verwarring. "Niemand wist wat er gebeurde", zegt een van de nabestaanden tegen de VRT. "7.58 uur passeerde zonder dat iemand het doorhad. Plots zagen we een deur opengaan en de regering vertrok."

Herdenking Zaventem verloopt anders dan gepland

Ook klonk er uit de luidsprekers in de vertrekhal ineens een harde zoem. Volgens Brussels Airport kwam dat door een technische storing in het omroepsysteem.

Nabestaanden waren ontstemd door de chaotisch verlopen herdenking. "Dit had zo'n mooi moment kunnen zijn", zegt een medewerkster van de luchthaven die bij de aanslag een collega verloor. "Helaas was het een moment in mineur. Ik ben erg ontgoocheld, dit maakt het verdriet nog groter."

In Brussel zijn vandaag meerdere herdenkingen voor de twee aanslagen, waarbij op 22 maart 2016 in totaal 32 doden vielen. Op vliegveld Zaventem werd, naast de minuut stilte, een herdenkingsplaat onthuld met de namen van de zestien doden die bij de aanslag vielen.

In metrostation Maalbeek was een minuut stilte om 9.11 uur, het moment van de explosie in een vol metrostel. De namen van de zestien slachtoffers worden de komende dagen getoond op de digitale reclameborden op het station. Bij de herdenking in Maalbeek was onder meer de Brusselse burgemeester Close aanwezig.

Nog altijd in ziekenhuis

Bij beide aanslagen van 22 maart 2016 vielen ook meer dan 300 gewonden. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis. De Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield raakte op het vliegveld zwaar gewond. Artsen dachten dat ze het niet zou halen, maar ze overleefde het. Ze moet in het ziekenhuis blijven vanwege een infectie in haar bot.

"Er zijn een aantal verwondingen waarmee ik de rest van mijn leven moet leren leven", zegt ze in een interview met het tv-programma Terzake. "Gehoorverlies, tinnitus, mijn maag is weg en mijn hele linkerbeen is ontploft door de bom. Een stuk van mijn heup is
weg."

In de steek gelaten

Ze stond enkele meters van de terroristen en kan zich nog alles van de aanslag herinneren. "Ik ben op mijn rug beland en had heel zware geuren in mijn neus. En alles was zwart." Ze moest uren wachten voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht. Toen een ambulance haar meenam, raakte ze buiten bewustzijn en pas weken later kwam ze weer bij.

Gisteren kreeg ze bezoek van koning Filip en koningin Mathilde. Eerder kwam premier Michel al langs. "Maar pas nadat ik hem had uitgenodigd. En ik heb er spijt van, want hij zei dat hij niets voor mij kon doen", zegt Northshield. Ze vindt dat de overheid te weinig financiële en praktische steun geeft aan de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl