Stewardess iconische foto Zaventem: vloog als een bal door de lucht
Iedere dag gaat het weer iets beter met Nidhi Chaphekar uit India. De stewardess werd kort na de aanslag op het vliegveld Zaventem gefotografeerd en werd zo het symbool van de aanslag. Ze hoopt snel haar werk bij Jet Airways weer op te kunnen pakken, zei ze in een interview met de Britse krant The Guardian.
Daarin vertelde ze onder meer dat ze gestopt is met het lezen van kranten en dat ze nog steeds moet huilen als ze denkt aan de mensen die ze op 22 maart om zich heen zag lijden.
"Hoe kan iemand zo onmenselijk zijn?", zei Chaphekar over de aanslagplegers op het vliegveld waar 32 doden vielen en ruim 300 mensen gewond raakten. "Je mag wrok hebben, maar niet op deze manier. Dan moet je wel gehersenspoeld zijn."
Door de lucht
Over het moment van de aanslag vertelde ze: "Ik vloog als een voetbal door de lucht. Het was een en al licht, alsof ik heel dicht in de buurt van zon was. Ik landde op mijn voeten. Daarna stortte alles in."
Ik had niet eens door dat iemand een foto maakte. Ik maakte me alleen maar zorgen over mijn verwondingen.
De schade op het vliegveld was groot. "Alles was kapot. Het plafond, de pilaren, de balies en de bagage", zei Chaphekar. Zelf raakte ze ernstig gewond. Ze werd opgenomen in een ziekenhuis in Charleroi, waar ze 22 dagen in coma werd gehouden om te herstellen van haar verwondingen.
Ze had stukjes metaal in haar hele lichaam, onder meer in een voet en achter een oog. Ook was een schoen in haar voet gesmolten, haar haar verbrand en haar gezicht zat vol met bloed.
Sociale media
Een onbekende man in uniform zag Chaphekar liggen, waarna die haar naar een bankje tilde. Kort daarna maakte een Georgische journaliste de foto van Chaphekar. Eentje die binnen een paar minuten veel gedeeld werd op sociale media. "Ik had niet eens door dat iemand een foto maakte. Ik maakte me alleen maar zorgen over mijn verwondingen."
Ook haar familie was de foto op het bankje in de vertrekhal niet ontgaan. "Mijn man vertelde me later dat hij door het zien van de foto wist dat ik veilig was. Hij is op internet gezet en is de hele wereld over gegaan, vertelde hij me."
Ik was bezorgd dat iemand tegen mijn kinderen zou zeggen: schaam je je niet voor je moeder? Maar niemand heeft dat gezegd.
Chaphekar snapt wel waarom juist haar foto zo veel gedeeld werd. "Op die dag zijn er heel veel foto's gemaakt, maar op de een of andere manier is die van mij de enige die alles samenvat: de omstandigheden, de paniek en het trauma."
Toch had ze in eerste instantie het liefste gezien dat redacties wat voorzichtiger met de foto waren omgegaan. "De foto had eigenlijk geblurd en bijgesneden moeten worden. Sommige media plaatsten hem in zijn geheel op de voorpagina. Toen ik dat zag, voelde ik me heel klein", zei ze.
Ze wilde vooral dat haar twee kinderen niet gepest zouden worden met de foto. "Ik was bezorgd dat iemand tegen hen zou zeggen: schaam je je niet voor je moeder? Maar niemand heeft dat gezegd. Iedereen zei: je moeder is zo sterk. Ze lijkt wel een tijger."
Lichamelijk gaat het steeds beter met Chaphekar. Het haar groeit weer aan en haar voeten herstellen langzaam. Toch zitten haar handen en voeten nog wel in het verband en is een simpele handeling als het omslaan van een bladzijde nog steeds een opgave.