Nidhi Chaphekar (rechts) vlak na de aanslag op vliegveld Zaventem in Brussel AFP

Stewardess Nidhi Chaphekar, die zwaargewond raakte bij de aanslag op het vliegveld Zaventem bij Brussel, keert na 44 dagen weer terug naar India, naar haar zoon (14) en dochter (11). De stewardess werd het symbool van de gruwelijkheden van de aanslagen, nadat een foto van haar de wereld was overgegaan.

Op de foto heeft Chaphekar bloed op haar gezicht, zit ze onder het gruis en is haar blouse opengereten. Ze kijkt verschrikt voor zich uit. Haar verwondingen lijken mee te vallen, maar in het ziekenhuis blijkt dat ze brandwonden heeft op haar benen, buik, rug en hoofd. Ook heeft ze verschillende botbreuken en een spijker achter haar oog. 

De 42-jarige stewardess van Jet Airways wordt 22 dagen in coma gehouden. Ze ontwaakt in een brandwondencentrum, met haar man Rupesh aan haar zijde.

Nidhi Chaphekar op een foto van een aantal jaren geleden, met haar gezin Facebook

In een interview met Het Laatste Nieuws zegt Chaphekar: "Ik ben zo blij dat ik naar huis kan! Naar de kinderen. Wekenlang heeft mijn man hun een verhaaltje verteld. Dat ik 'een beetje' verbrand was en dat ik niet aan de telefoon kon komen."

Maar de kinderen hadden haar foto ook gezien. "Ik zag er niet uit, maar ze trokken zich op aan de hoop dat het sinds die momentopname alleen maar beter met me ging. In werkelijkheid hadden de dokters mij in een coma gebracht om het herstel te bespoedigen. Mijn man beloofde de kinderen dat ik zou bellen zodra het kon. Daar klampten ze zich aan vast. Het zijn zulke moedige kinderen. Ik zal zo blij zijn als ik hen in mijn armen kan sluiten." 

Volgens Chaphekar was het de afgelopen weken af en toe kantje boord. "Er waren momenten dat zelfs de meest optimistische dokters vreesden dat ik het niet zou halen. Maar kijk, hier ben ik!"

De Indiase is vol lof over haar artsen en verplegers. "Ze hebben mij een tweede kans gegeven. Met acht of negen operaties - ik ben de tel zelfs kwijt. Ze zijn één voor één afscheid komen nemen. Sommigen waren bijzonder geëmotioneerd en huilden. Ik heb hun beloofd dat ik op een dag terugkom."

Ze is met haar man en een aantal familieleden teruggereisd naar Mumbai. Zaventem hebben ze vermeden, want dat zou te traumatisch zijn.   

Ontelbaar veel mensen die ik niet ken, hebben me proberen te bereiken en me moed willen inspreken.

Stewardess Nidhi Chaphekar

De komende tijd zal Chaphekar nog moeten herstellen, maar dat kan ze in ieder geval doen met haar kinderen aan haar zijde. Eerst moeten haar brandwonden helen, daarna kunnen de breuken in haar been behandeld worden. De stewardess is positief: "Al duurt het maanden of nog veel langer, op een dag zal ik weer aan de slag gaan als stewardess en glimlachen naar de passagiers."

Dat de toch wel persoonlijke foto van Chaphekar de hele wereld over is gegaan, vindt ze niet erg. "Het is zeker niet mijn mooiste foto, maar hij zorgde ervoor dat duizenden en duizenden mensen wereldwijd voor me hebben gebeden. Ontelbaar veel mensen die ik niet ken, hebben me proberen te bereiken en me moed willen inspreken. Dat heeft me kracht gegeven. Het is de foto die mijn leven heeft gered."

STER reclame