Het elftal van Marokko voor de WK-kwalifcatiewedstrijd tegen Gabon Getty

Het volksfeest is geweest. Nu, ruim vier maanden na de kwalificatie, leven ze in Marokko langzaam maar zeker toe naar de eerste WK-deelname in twintig jaar. Vrijdag oefenen de Noord-Afrikanen tegen Servië. Vier dagen later is Oezbekistan de tegenstander.

In de 28-koppige selectie zitten vijf eredivisiespelers. Yassin Ayoub (FC Utrecht) kan zijn debuut gaan maken. Zijn clubgenoot Zakaria Labyad is ook geselecteerd, evenals Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat (beiden Feyenoord) en Ajacied Hakim Ziyech.

Of ze alle vijf meegaan naar Rusland deze zomer valt nog te bezien. Labyad speelde drie jaar geleden zijn laatste interland. Voor Ayoub is het zaak om zo snel mogelijk indruk te maken. "Ze maken allebei een goede kans", zegt oud-voetballer Dries Boussatta.

Zakaria Labyad en Yassine Ayoub Pro Shots

De drievoudig Oranje-international raadt Ayoub aan om nog geen zomervakantie te boeken. "De bondscoach is laatst ook in Utrecht geweest en lijkt gecharmeerd van hem te zijn. Ayoub vind ik ook verder dan Sofyan Amrabat. Meer ritme, veel constanter."

Boussatta volgt de Marokkaanse ploeg, die onder leiding staat van de Fransman Hervé Renard, op de voet. "Ik begreep sowieso niet dat Amrabat de laatste duels werd geselecteerd en Ayoub niet. Dat was gewoon vanwege die hype rondom een mogelijke selectie voor het Nederlands elftal."

Labyad

En Labyad? "Die speelt geweldig de laatste tijd. Hij moet deze vorm vasthouden, dan maakt hij echt een goede kans. Hij krijgt al de voorkeur boven bijvoorbeeld Mimoun Mahi van FC Groningen en Oussama Tannane, die voor Saint-Étienne speelt."

1998: Dries Boussatta (links) bij Oranje met onder meer Clarence Seedorf en Patrick Kluivert ANP

Volgens Boussatta gaat het de laatste weken in Marokko maar over één man: de tamelijk onbekende Ayoub El Kaabi, spits en rijzende ster bij Berkane in de Marokkaanse competitie. Hij is 24 jaar, dus misschien wel een laatbloeier.

Geweldige doelpunten

"Iedereen heeft het over hem. Hij maakte eerder dit jaar negen goals in zes wedstrijden voor Marokko bij het Afrikaans kampioenschap. En dat waren stuk voor stuk geweldige doelpunten", zegt Boussatta. "Al speelt hij niet bij een topclub. Je moet het vergelijken met een speler van PEC Zwolle die voor Oranje wordt geselecteerd."

El Kaabi maakte op dat toernooi zijn debuut voor Marokko en moet volgens Boussatta de nieuwe spits worden. "Want daar smachten ze naar: een echt goede, vaste spits."

Ayoub El Kaabi is de nieuwe hype bij het Marokkaans elftal ANP

Volgens Boussatta loopt de WK-koorts, minder dan drie maanden voor de start van het toernooi, flink op bij de Marokkanen. "Ook bij dit soort oefenduels vraagt iedereen aan elkaar waar ze de wedstrijd gaan kijken."

"De sfeer in de Marokkaanse selectie is top. We zien continu leuke video's voorbijkomen van het trainingskamp. Deze week werd ook Hakim Ziyech uitgebreid in het zonnetje gezet vanwege zijn 25ste verjaardag."

STER reclame