NOS NieuwsAangepast

Klaver beleeft 'historische' avond, trotse Kuzu ziet politiek veranderen

GroenLinks-leider Klaver vindt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen historisch. De partij is een van de grote winnaars.

In Amsterdam noemde Klaver GroenLinks de partij met de beste campaigners. Hij herhaalde zijn ambitie om van GroenLinks een brede volkspartij te maken, die mensen verbindt.

Jesse Klaver: wat een geweldige avond

VVD-leider Rutte benadrukte in een eerste reactie dat zijn partij voor het eerst de grootste partij lijkt te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Later werd hij op dat punt ingehaald door de feiten: het CDA blijft landelijk de grootste. Rutte sprak van een prachtige avond en een schitterende uitslag. Volgens hem zegt de uitkomst niets over het kabinetsbeleid.

Rutte: VVD mogelijk de grootste partij van Nederland bij gemeenteraadsverkiezingen

D66-leider Pechtold erkende dat zijn partij heeft ingeleverd. "We hadden goud en in veel gemeenten hebben we nu zilver; dat betekent een plek op het podium." Volgens Pechtold heeft D66 laten zien dat de partij kan verbinden, terwijl er veel polarisatie is.

Pechtold: we hebben in heel veel gemeenten zilver

Net als Pechtold wees CDA-leider Buma op de grote versplintering in het politieke landschap. Volgens hem is het CDA een van de weinige landelijke partijen die zich handhaven. Hij wil ook in de gemeenten "verantwoordelijkheid nemen". Buma benadrukte dat in de uitslagen grote verschillen zitten tussen de gemeenten.

Buma: we zijn blij dat we onze goeie positie blijven houden

Coalitiegenoot Segers van de ChristenUnie reageerde dankbaar. Volgens hem word je als partij ook afgerekend op de deelname aan de coalitie en de aanhang van zijn partij lijkt redelijk stabiel.

Gert-Jan Segers: blij dat de kiezers het vertrouwen in de ChristenUnie hebben gehouden

PvdA-leider Asscher wees erop dat zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar enorm heeft verloren en dat de PvdA nu in een aantal gemeenten beter scoort dan toen. Maar hij erkende dat er ook gemeenten zijn waarvoor dat niet geldt. "Het is een dubbel beeld."

PVV-voorman Wilders, die met zijn partij in veel meer gemeenten meedeed dan de vorige keer, benadrukte de "flinke uitbreiding" van de PVV. Hij hoopt dat, anders dan in de landelijke politiek, de PVV in gemeenten niet wordt uitgesloten om mee te besturen. Wilders gaf toe dat hij in steden als Rotterdam en Venlo op een beter resultaat had gerekend.

Wilders: hier staat een tevreden mens

SP-leider Marijnissen erkende dat haar partij het in veel grote steden niet goed heeft gedaan. Maar volgens haar is er een wisselend beeld. Ze zei dat er opnieuw een "stevig fundament" is gelegd. Marijnissen benadrukte dat er ook gemeenten zijn waar de SP heeft gewonnen.

Marijnissen: wij doen het in de grote steden niet goed

Denk is een van de grote winnaars. Partijleider Kuzu sprak van een fantastische avond. Volgens hem eisen zijn kiezers een plek op in de samenleving. Hij wil in verschillende gemeenten graag meebesturen. "Het politieke landschap is aan het veranderen."

Denk: heel blij met de voorspelde uitslag

Fractievoorzitter Krol van 50Plus vindt dat de tussenstanden alle verwachtingen hebben overtroffen.

Fractieleider Thieme van de Partij voor de Dieren benadrukte dat de stijgende trend voor haar partij doorzet. In Amsterdam gaat haar partij, als de exitpoll klopt, van één naar drie zetels.

En partijleider Baudet van Forum voor Democratie sprak van een prachtig resultaat in Amsterdam. Dat is de enige stad waarin zijn partij zelfstandig meedeed aan de verkiezingen. Na het tellen van bijna 70 procent van de stemmen staat zijn partij op drie zetels.

Baudet: wij kunnen aan de slag in Amsterdam

Ook de SGP reageerde tevreden. Partijleider Van der Staaij wees erop dat zijn partij vier jaar geleden in veel plaatsen winst heeft geboekt. Hij is "dankbaar" dat de SGP dat vast lijkt te houden.

Winst lokale partijen

In veel gemeenten boeken de lokale partijen grote winsten. In Den Haag is Groep de Mos de grote winnaar. Met negen zetels, een winst van zes, is de partij van de ex-PVV'er nu de grootste. In Tilburg krijgt Lijst Smolders negen zetels: nu heeft de partij er nog vijf. En in Enschede is Burgerbelangen Enschede de grootste partij geworden.

Weert Lokaal gaat van acht naar elf zetels. "Ik sta te trillen op mijn benen", reageert lijsttrekker Geert Gabriëls. "Ik had verwacht om de grootste te blijven, maar niet om naar elf zetels te gaan. Het brengt een grote verantwoordelijkheid mee om zo fors de grootste te zijn."

Lokale winnaar Weert staat te trillen op zijn benen

Burgerbelangen Enschede gaat van vijf naar acht zetels. "We hebben altijd consistent beleid gevoerd en dat vertaalt zich nu. Van vijf zetels naar acht zetels. Deze winst is behaald mede dankzij de fantastische inzet van onze fractie", zegt wethouder Hans van Agteren.

Bekijk hieronder de uitslag van de verkiezingen in jouw gemeente:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl