NOS NieuwsAangepast

Exitpoll referendum: voor en tegen vrijwel gelijk

Het is nog niet te zeggen wat de uitslag is van het referendum van vandaag over de Inlichtingenwet. Volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, is de uitslag "too close to call".

49 procent heeft volgens de exitpoll voor de wet gestemd, 48 procent tegen en 3 procent blanco. De opkomst komt uit op 48 procent, ruim genoeg voor een geldig referendum.

Om het referendum geldig te maken, moest minimaal 30 procent van de kiezers zijn stem uitbrengen.

Het raadgevend referendum ging over het uitbreiden van de bevoegdheden van de geheime diensten. De meest in het oog springende verandering is dat de geheime diensten op grotere schaal mogen aftappen.

De uitslag is niet bindend: als een meerderheid zich tegen de nieuwe wet keert, is het kabinet niet verplicht de wet in te trekken: het moet wel een nieuwe afweging maken. Als de meerderheid ja zegt tegen de uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten, gaat de wet in elk geval door.

Bij het vorige referendum, over Europese samenwerking met Oekraine, stemde een ruime meerderheid tegen. De opkomst was toen 32 procent.

De komende tijd wordt onderstaande kaart gevuld met de uitslagen van alle gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl