In beslag genomen radioactieve 'californium' blijkt organische hars

time icon Aangepast
Ahval
@ahval_en
"The mystery behind the seizure by Turkish police of a substance that had been believed to be the extremely rare nuclear chemical Californium in a poor area of Ankara has been solved after Turkey’s nuclear authority identified it instead as organic resin" https://t.co/hsZKnhLqH9
1 jaar geleden

Het materiaal dat gisteren door de Turkse politie in beslag werd genomen, blijkt niet het zeer radioactieve en kostbare californium. Dat heeft het Turkse agentschap voor kernenergie, TAEK, bekendgemaakt. Na onderzoek blijkt het om een organische hars te gaan, die zeker niet radioactief is.

Turkse media meldden gisteren dat de politie in Ankara bijna 1,5 kilo californium in beslag nam bij een actie tegen een criminele bende. Vier verdachten werden aangehouden. Zij zouden de stof op de zwarte markt hebben willen verkopen voor 72 miljoen dollar. Als het echt 1,5 kilo californium was geweest, zou het miljarden euro's waard zijn geweest.

Californium is een heel erg duur, zeldzaam en niet-natuurlijk materiaal dat gebruikt wordt in kernkoppen en in de olie-industrie en de mijnbouw.

STER Reclame