NOS NieuwsAangepast

Meldingen van verkiezingsfraude bij presidentsverkiezingen Rusland

Bij de presidentsverkiezingen in Rusland staat de uitslag vast. Vladimir Poetin kan zonder twijfel aan zijn volgende termijn beginnen. De steun voor de zittende president is groot, maar hij is dan ook de enige die alle ruimte kreeg om campagne te voeren.

Toch wilde het Kremlin het zekere voor het onzekere nemen en zoveel mogelijk Russen naar de stembus trekken om een opkomst te behalen van minstens 70 procent. Om zeker te zijn van een grote opkomst zijn er op verschillende stembureaus lokkertjes, zoals een buffet, filmkaartjes, acts, een prijs voor de mooiste outfit of zelfs een gratis screening op kanker. Veelal werden ze door de overheid gefinancierd.

Het Kremlin heeft 1500 buitenlandse waarnemers toegelaten, om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Ook zijn er veel Russische waarnemers, van verschillende partijen.

Toch nemen niet alle leden van stembureaus het zo nauw met de regels. Op de website van MBG-media worden meldingen van stembusfraude bijgehouden. Er zijn meerdere filmpjes te zien van stembureauleden die stapels biljetten in de stembussen stoppen. Ze deinzen er niet voor terug om dat te doen in het zicht van de bewakingscamera's.

Mogelijke fraude tijdens presidentsverkiezing in Rusland

Ook de onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos brengt de meldingen in kaart. Vlak voor sluiting van de laatste stembureaus waren het er meer dan 2600.

En ook op de sociale media hebben veel mensen hun ervaringen gedeeld. Video's, foto's en ooggetuigenverslagen maken melding van grote aantallen ongeregeldheden. Ook waarnemers van oppositieleider Navalny, die niet mocht meedoen aan de verkiezingen, en gewone Russen deelden hun frustratie.

Ze maken allemaal melding van stembureaumedewerkers die keer op keer een stembiljet in de bus gooien of er een hele stapel tegelijk in doen.

Ook zijn waarnemers van oppositiepartijen weggejaagd, bedreigd, belaagd of mishandeld. En er zijn meldingen van mensen die gedwongen werden te stemmen, in sommige gevallen werden ze met bussen tegelijk naar het stembureau gebracht.

Volgens de autoriteiten zullen alle meldingen serieus worden bekeken en zal de uitslag van de betrokken stembureaus ongeldig worden verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl