Russen mogen stemmen, Poetin veruit favoriet
Vandaag kunnen 110 miljoen stemgerechtigde Russen hun stem uitbrengen in presidentsverkiezingen waarbij zittend president Vladimir Poetin veruit favoriet is. Poetin zelf meldde zich vanmorgen zoals bij alle vorige verkiezingen bij het stemlokaal in de Academie der Wetenschappen in Moskou. Bij het uitbrengen van zijn stem zei hij ervan overtuigd te zijn dat hij het beste programma heeft voor Ruslands toekomst.
De eerste uitslagen worden verwacht om 19.00 uur. Dan sluiten als laatste de stemlokalen in de exclave Kaliningrad, het westelijkste puntje van Rusland, dat grenst tegen Polen.
Poetin heeft geen tegenstanders die een bedreiging vormen. Hij kan volgens peilingen rekenen op 70 procent van de stemmen en zal in mei beginnen aan een vierde termijn als staatshoofd van de Russische Federatie.
Populariteit
Poetin leidt Rusland al sinds 2000. Hij was tot 2008 president, daarna vier jaar premier onder president Medvedev en sinds 2012 weer president. Volgens de Russische wet kan hij na de komende termijn, die duurt tot 2024, niet nog een keer president worden.
Het Russische optreden in Oost-Oekraïne en Syrië en op de Krim heeft Poetin de afgelopen zes jaar in eigen land alleen maar populairder gemaakt. Vermoedelijk is het geen toeval dat de verkiezingen samenvallen met de herdenking van de annexatie van de Krim, in 2014. Ook de recente confrontatie met het Westen, naar aanleiding van de aanslag op de dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië, heeft Poetin geen windeieren gelegd.
Omdat de uitkomst van de verkiezingen nauwelijks voor verrassingen kan zorgen, wordt ook gekeken naar de opkomst. Poetin wil dat zijn herverkiezing wordt gelegitimeerd met een hoog opkomstcijfer. Jongeren in Moskou die voor het eerst gaan stemmen, krijgen vrijkaartjes voor concerten van artiesten die Poetin steunen.
Oudere Moskovieten kunnen zich in sommige stemlokalen gratis laten onderzoeken op kanker. Alleen al in Moskou gaf het stadsbestuur meer dan 700.000 euro uit aan ballonnen en andere artikelen om de stemlokalen op te sieren.
De regering staat toe dat 1500 buitenlandse waarnemers toezien op een eerlijk verloop. Het Kremlin wil beschuldigingen van fraude, zoals bij de verkiezingen in 2012, voorkomen. Ook duizenden Russische waarnemers houden toezicht op het verloop van de verkiezingen.