EPA

Onderzoekers van de OPCW, de organisatie die strijdt voor een verbod op chemische wapens, komen morgen naar Engeland om het gifgas te onderzoeken dat onlangs is gebruikt tegen de Russische dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter. De Britten zeggen dat het om het zenuwgas novitsjok gaat.

Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei dat zijn land bewijs heeft dat Rusland de afgelopen jaren novitsjok heeft geproduceerd en een voorraad heeft aangelegd. De Russen zouden dat hebben gedaan nadat ze hadden onderzocht hoe ze het zenuwgas voor moorddoeleinden konden gebruiken.

'Gas in Engeland gefabriceerd'

Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de zaak-Skripal. De Russische EU-ambassadeur Tsjizjov suggereerde vanmorgen bij de BBC dat het gas ook afkomstig kan zijn van een Brits laboratorium voor chemische wapens, Porton Down, dat 12 kilometer buiten Salisbury ligt.

Minister Johnson reageerde geërgerd op die suggestie en noemde de reactie van Moskou op de gebeurtenissen "sarcastisch, vertroebelend en belemmerend".

Uitwijzing

Precies twee weken geleden werden Skripal en zijn dochter Julia buiten bewustzijn gevonden bij een winkelcentrum in Salisbury. Op hun lichaam werden sporen van novitsjok gevonden. De twee liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het voorval leidde tot grote spanningen tussen Londen en het Kremlin. Londen wees 23 Russische diplomaten uit. Moskou reageerde al snel met de uitwijzing van 23 Britse diplomaten en de sluiting van het Britse consulaat in Sint-Petersburg.

STER reclame