Zweden beoordeelt besprekingen met Noord-Koreaanse minister als positief

Aangepast
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho na het gesprek met Wallström gisteren EPA

Noord-Korea en Zweden hebben hun eerste besprekingen afgerond over een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump.

"De nadruk lag op de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland", zei de Zweedse minister Wallström na afloop van het laatste gesprek met haar Noord-Koreaanse collega Ri. Ook heeft zij duidelijk gemaakt dat Noord-Korea zijn kernwapen- en rakettenprogramma moet ontmantelen, in lijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Verder hebben de ministers besproken hoe het onderhandelingstraject naar een vreedzame oplossing van het conflict zou moeten verlopen.

De Zweedse minister Wallström EPA

In eerste instantie zouden de besprekingen tussen Ri en Wallström een dag duren. Dat ze met twee dagen werden verlengd, moet als een positief teken worden opgevat, zeggen de Zweden.

Zweden is een van de weinige westerse landen met een ambassade in Pyongyang. Die is er sinds de Koude Oorlog, toen Zweden niet bij een van de twee blokken aangesloten was. Het land bemiddelde eerder bij de vrijlating van Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea.

STER Reclame